‘Wild Geraas’ op DVD

AMSTERDAM – De documentaire naar de oorsprong van het Sinterklaasfeest is klaar. Wild Geraas van Arnold-Jan Scheer wordt uitgegeven op DVD.

Aan het maken ervan is meer dan 30 jaar research voorafgegaan, waarbij in een periode van de laatste 20 jaar in bijna alle Europese landen en ook daarbuiten Sint Nicolaas- en midwinterriten zijn gefilmd. Twee jaar lang is gewerkt aan de vervolmaking en montage. Uit ruim honderd uur materiaal – een deel werd op Ameland gefilmd – is een film ontstaan die een totaal ander licht werpt op het Sinterklaasfeest en op de kwestie Zwarte Piet. Met nieuwe inzichten van deskundigen die nooit op de televisie werden gezien of gehoord. 

"Pas op: politiek heet hangijzer", schrijft Scheer.

De strijd om Zwarte Piet woedt in Nederland al jaren. De mensen raakten geïrriteerd, de pro- en anti-Pietenmensen lijken in een parallel universum te leven. Maar er is ook een positieve kant. Steeds meer mensen zijn intussen geïnteresseerd geraakt in de ouderdom van het Sinterklaasfeest en de werkelijke oorsprong van Zwarte Piet. 

De zoektocht naar de Sint en zijn begeleiders leidt onherroepelijk naar onze eigen oorsprong. Het had ook de Mythe van de Mijter kunnen heten.

  • ‘Wild geraas, de belangrijkste documentaire over Zwarte Piet’. (nu.nl)
  • 'De Zwarte Piet docu die u niet mag zien’’. (GeenStijl)
  • Nathalie Windhorst hoofd documentaire-aankoop VPRO/NPO: ‘Een eye opener, de film geeft een belangrijk nieuw inzicht waar de rest van Nederland kennis moet nemen.’

Wild Geraas is de meest spraakmakende documentaire over een Nederlands cultureel werelderfgoed van onschatbare waarde. Met nooit vertoonde opnamen van Sinterklaasfeesten op afgelegen plekken en getuigen uit de prehistorie.

Wild Geraas

  • Fascinerend avontuur nu op DVD
  • Een queeste
  • Een historisch document
  • Wat elke Nederlander moet weten

Het is een documentaire waar de omroepen de vingers niet aan willen branden. Scheer wordt niet uitgenodigd in de bekende praatprogramma's.

De DVD is te bestellen voor € 9,99.

Wild Geraas

⇒ lees hier meer over Wild Geraas

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *