Wie wordt De Nationale Voorleeskampioen van 2019?

AMSTELVEEN – Op woensdag 22 mei 2019 wordt voor de zesentwintigste keer de landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd gehouden in de Schouwburg Amstelveen. 

Over De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is één van de grootste jaarlijkse leesbevorderingscampagnes van Nederland voor de groepen zeven en acht van de basisschool. De wedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen, in samenwerking met de bibliotheken. De provinciale finales worden georganiseerd door de bibliotheken en de Provinciale Ondersteuningsinstellingen (provinciale bibliotheekinstellingen). De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd een breed publiek laten zien dat (voor)lezen niet alleen belangrijk is, maar ook leuk.  

Voorrondes 2019 en finalisten

Basisscholen in Nederland hebben opnieuw massaal meegedaan aan de voorrondes van De Nationale Voorleeswedstrijd. In totaal zijn dit jaar 3.107 schoolkampioenen aangemeld, die zijn geselecteerd uit tienduizenden deelnemers. Hieruit zijn twaalf provinciale winnaars gekomen die volgende week de degens kruisen. In de finale lezen zij voor een volle zaal een stukje voor uit hun favoriete boek. Daarnaast moeten ze allemaal 'onvoorbereid voorlezen' uit een boek dat ze nog niet kennen. Met trots presenteren wij hierbij de twaalf finalisten die het op woensdag 22 mei tegen elkaar zullen opnemen:

 •  Drenthe – Yosan Wegihu Teame – CBS de Fontein, Sleen
 •  Flevoland – Twan Wijnia – De Lichtboei, Emmeloord
 •  Friesland – Eva Mosterman – Kardinaal de Jongschool, Nes Ameland
 •  Gelderland – Maartje Reinerink – St. Jozefschool, Lichtenvoorde
 •  Groningen – Emma Schreuder – OBS Hagenhof, Stadskanaal
 •  Limburg – Mees Willemsen – BS Scharn, Maastricht
 •  Noord-Brabant – Maysam Schoenmakers – De Rietpluim, Nuenen
 •  Noord-Holland – Floortje Bol – Bornwaterschool, Bloemendaal
 •  Overijssel – Sekandar Masoud – Het Festival, Zwolle
 •  Utrecht – Sanyu Muganda – Gabrie Mehenschool, Amersfoort
 •  Zeeland – Emma Pattenier – 't Paalhoofd, Zoutelande
 •  Zuid-Holland – Nienke Nagtegaal – Rehobotschool, Boskoop

De presentatie op 22 mei is in handen van Klaas van Kruistum, bekend van onder andere Zapplive en Klaas kan Alles. In de jury hebben Bart Tuinman (presentator NOS Jeugdjournaal), Jolanda Robben (bibliothecaris van het jaar) en Pieter Koolwijk (kinderboekenauteur) zitting. Onder voorzitterschap van Manon Sikkel (kinderboekenauteur) bepalen zij wie zich De Nationale Voorleeskampioen 2019 mag noemen.

De winnaar of winnares wordt naast De Nationale Voorleeskampioen 2019 ook een jaar lang kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Hij of zij krijgt een belangrijke taak bij de start van tentoonstellingen en evenementen en ziet erop toe dat het museum leuke activiteiten organiseert voor kinderen van 3 tot en met 13 jaar. Dit jaar wordt extra bijzonder, want het museum bestaat in 2019 25 jaar.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *