Britt Metz brons op turnkampioenschap

SNEEK – Britt Metz uit Buren en Eva Kienstra uit Nes presteerden geweldig op de Friese Turn Kampioenschappen die afgelopen zaterdag werden gehouden. Sneek was het toneel van de kampioenschappen voor meisjes op het niveau D4. 

De vriendinnen Eva en Britt (8 jaar) hadden zich als eerste geplaatst door in januari en maart tijdens de plaatsingswedstrijden de hoogste scores te behalen. Britt beleefde een heel bijzondere dag. Ondanks dat het voor haar de eerste keer was dat ze meedeed aan het FK, turnde ze een bijna vlekkeloze wedstrijd.

Ze begon op de vloer: voor een mooie oefening in hoog tempo, kreeg ze de 6e score. Vervolgens deed ze een van haar sterkste onderdelen, de sprong. Een mooie handstand plat leverde haar de 2e score op. Als derde onderdeel kwam ze uit op de brug. Omdat Britt heel sterk is kost haar dit nauwelijks moeite. De jury was kritisch en gaf haar de 12e score.

Op de balk moet je over stalen zenuwen beschikken, je kunt je geen val permitteren want dat scheelt je minimaal een punt en het klassement. Het komt neer op evenwicht en sierlijkheid. Alle bewegingen beheerst Britt, een mooie zweefstand en hoge streksprong op de balk maakte dat ze hiervoor de 4e score kreeg.

Met haar totaalscore haalde ze de derde plaats in het klassement. In een groot deelnemersveld van 24 meisjes kreeg Britt het brons omgehangen. En toen klonk het Friese volkslied.

Voor Eva was het de tweede keer dat ze meedeed aan een FK. Eva begon de wedstrijd al heel vroeg omdat zij om 8.30 uur aanwezig moest zijn. Op het eerste onderdeel vloer liet ze een mooie oefening in een hoog tempo zien. De sierlijkheid werd beloond met de 7e plaats. Vervolgens moest ze de sprong doen. Net als Britt turnde Eva een mooie handstand plat. Dit werd beloond met het 4e cijfer. Als derde onderdeel stond de brug op het programma en dat is niet het sterkste onderdeel van Eva. Tijdens het inturnen lukte de bonus niet, maar tijdens de wedstrijd liet ze aan de jury zien dat ze het wel kan. Een hoge opzwaai en ondersprong was genoeg voor een 16e plek op dit toestel. Als laatste stond de balk voor haar klaar. Eva is altijd heel sierlijk in haar bewegingen. Dat liet ze ook op de balk zien met een hoge zweefstand en een streksprong. Het leverde haar uiteindelijk de 5e score op.

In totaal eindigde Eva in een sterk deelnemersveld van 25 meisjes op een verdienstelijke 7e plek, met minimale verschillen op slechts minder dan een halve punt achter de nummer 1.

Beide turnsters van Ameland hebben laten zien dat ze thuishoren op dit niveau. Ze kunnen terugkijken op een bijzonder mooi succesvol seizoen met als afsluiting het FK. Ze zijn een ervaring en een bijzondere herinnering rijker.

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *