Wetterskip Fryslân meer dijkbewaking

LEEUWARDEN – Wetterskip Fryslân heeft de dijkbewaking aan de Friese Waddenzeekust die vannacht was ingesteld, vanmorgen vanaf 9.00 uur gecontinueerd. De wind blijft vooralsnog stormachtig en waterstanden zullen ook vanmorgen de grens van 3.00 + N.A.P. overstijgen.

Vanmorgen meldde Wetterskip het volgende: "De voorspelling van het peil voor Harlingen is 3.30 tot 3.40 + N.A.P. Deze stand zal rond 11.00 uur vanochtend bereikt worden. Op Schiermonnikoog zal naar verwachting een peil van 3.30 meter + N.A.P en Ameland 3.20 meter + N.A.P bereikt worden, afhankelijk van de weersomstandigheden."

De dijken zijn bij zonsopgang geïnspecteerd door medewerkers van Wetterskip Fryslân op schade. Tot op heden zijn er geen beschadigingen aangetroffen. Wel is er veel rommel (vloedmerk) aangespoeld die verwijderd moet worden.

Schip

Door de extreme weersomstandigheden en hoge waterstanden is vannacht een schip van Rijkswaterstaat losgeslagen bij Holwerd. Het schip is op drift geraakt en ligt nu op de kwelders ten oosten van de veerdam van Holwerd, tegen de basaltblokken van de dijk. Rijkswaterstaat en Wetterskip Fryslân houden verscherpt toezicht. Rijkswaterstaat zal later vanochtend bij hoogwater proberen het schip weg te slepen.

Gemalen en sluizen

De keermuur in Harlingen, de Johan Frisosluis, de Tjerk Hiddesluis en de gemalen bij Roptazijl en Zwarte Haan blijven afgesloten.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *