Wetterskip Fryslân legt waterafvoer naar Waddenzee stil

LEEUWARDEN – Op vrijdag 9 januari heeft Wetterskip Fryslân het afstromen van water uit de Friese boezem bij Dokkumer Nieuwe Zijlen stilgelegd. Naast deze maatregel wordt ook geprobeerd het malen van water uit de polders te beperken. Dit is gunstiger voor de ijsaangroei. Bij het minder malen van overtollig water uit de polder, is het belangrijk dat het waterpeil niet zodanig stijgt dat er door ijs schade aan oevers en kades ontstaat.

Wetterskip Fryslân heeft de afgelopen week ongeveer zo’n 10 miljard liter overtollig water laten afstromen op de Waddenzee. Dit water is vrijgekomen nadat afgelopen week de dooi inzette en er neerslag viel. Door het overtollige water niet te laten afstromen zou het water bijna twintig centimeter op de Friese boezem zijn gestegen. Dit zou voor wateroverlast hebben gezorgd. Bij een nieuwe vorstperiode zouden er dan ook grote problemen met het ijs ontstaan doordat stijgend water het ijs opdrukt.

Als blijkt dat de vorst niet doorzet zal het afstromen weer worden hervat.
Bron: Wetterskip Fryslân

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *