Werknemers Wagenborg voeren actie

SCHIERMONNIKOOG – Vandaag voeren werknemers van Wagenborg Passagiersdiensten actie op Schiermonnikoog. De actiebereide medewerkers van Ameland en de mensen die niet hoeven te varen zitten ook op Schier. Twee boten varen niet, vandaag, de 10.30 uur boot van Schiermonnikoog en de 12.30 boot van Lauwersoog. De boten van en naar Ameland gaan vooralsnog gewoon.

De reizigers zijn goed geïnformeerd over de acties, zodat er weinig mensen staan te wachten, zegt Bernard Zijlstra van vakbond CNV.

“Ik begrijp niet dat de directie hiervoor de ogen sluit,” zegt vakbondsman over de enorme opkomst en actiebereidheid van de medewerkers. Sinds de eerste acties van 15 mei hoorde Zijlstra niets meer van Wagenborg, tot gisteravond aan de telefoon. De rederij gaat niet serieus in op de eisen.

De bonden zijn bereid met Wagenborg in gesprek te gaan, maar Koninklijke Wagenborg neemt de eisen niet serieus, zegt Zijlstra. “Ze zijn zeer volhardend.”

De werknemers zijn heel ontevreden en dat betekent dat de werkgever water bij de wijn zal moeten doen om op één lijn te komen. De uitbater van de veerdienst sluit de ogen voor de problemen, is de mening van de actievoerders.

Het klopt niet dat de medewerkers van Wagenborg meer verdienen dan de collega’s van Doeksen en TESO. Als Wagenborg vandaag zou zeggen dat de WPD-medewerkers net zoveel zouden verdienen als de TESO-mensen, dan ligt er vandaag nog een akkoord. Zijlstra verbaast zich over de mores van de werkgever, de manier waarop Wagenborg met zijn personeel omgaat. Het personeel is ècht boos, zegt hij. Als er geen verandering in de starre houding van WPD komt vraagt hij zich af hoe lang het duurt eer de acties escaleren. Dan kan er een moment komen dat ook de bonden FNV en CNV het tij van zeer hinderlijke acties niet meer kunnen keren. “Het is schrikbarend zoals Wagenborg met zijn personeel omgaat.”

Ger van Langen: "Het helpt niet echt om in de media zo stemming te maken.

Ik ga dan ook niet reageren op de stelling "het is schrikbarend zoals WPD met zijn personeel omgaat"

Wagenborg Passagiersdiensten heeft een evenwichtig arbeidsvoorwaardenpakket met een uitgebreid pakket secundaire voorwaarden.

In een beloningsanalyse die we hebben laten uitvoeren betaalt WPD meer dan 75% van de bedrijven in Noord Nederland.

Ontevredenheid is een vervelende omstandigheid, wanneer onze mensen concreet aangeven waar precies de ontevredenheid vandaan komt, kunnen we proberen daar iets aan te doen. Daar zijn we voor.

De eisen van de vakbonden richten zich op een niet onderbouwde 1000€ bruto er bij.

Wij hebben in de afgelopen 5 jaar 10,6% loonsverhoging doorgevoerd. Wij zijn bereid de Algemene Loonindex te bieden (het gemiddelde over ALLE in Nederland afgesloten CAO's)."

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *