Werkbezoek minister Henk Kamp aan Ameland

BALLUM –Minister Henk Kamp van Economische Zaken was vandaag op Ameland voor een werkbezoek in het teken van de duurzaamheidsprestaties van Ameland en de ambitie om als eiland in 2020 energieneutraal te zijn.

Gemeentehuis

Kamp had een gesprek met burgemeester Albert de Hoop, Douwe Molenaar van de Amelander Energie Coöperatie, een tweetal ambtenaren die duurzaamheid in hun pakket hebben (Jacob Dijkstra en Luc van Tiggelen) en een aantal Amelander ondernemers die ieder op hun eigen wijze een steentje bijdragen aan een duurzaam eiland (Robert Oud en Ab Kiewied). Daarna fietste de minister door Ballum voor een bezoek aan Zonnepark. Hij is onder de indruk van de duurzame projecten van Ameland.

Onder de indruk

“Ik weet dat het een heleboel werk is als je gemeentebestuur bent voor een eiland als Ameland. Je moet voor de mensen zelf zorgen en allerlei dingen regelen, maar je krijgt in de zomer 45.000 mensen permanent op je dak. Ik vind het indrukwekkend om te zien dat ze er desondanks in geslaagd zijn om tijd en denkkracht, menskracht en geld vrij te maken om de overgang naar duurzame energie te maken. Dat doen we in het hele land, maar hier hebben ze de ambitie om daarin voorop te lopen en dingen uit te vinden en uit te proberen om er een duurzame, evenwichtige, zelfvoorzienende energiesamenleving van te maken. Ik heb veel bewondering voor het enthousiasme en de kwaliteit van het werk dat hier geleverd wordt. Ze doen het echt goed. Het zijn heel realistische projecten en ze zijn dingen aan het uitvinden en oplossen waar we in het hele land plezier van kunnen hebben.”

Geen cadeautje

De minister nam geen cadeautje voor Ameland mee in de vorm van een stimulerende subsidie. “Ik heb nog nooit een cadeautje meegenomen. Ik ga niet ergens naar toe om cadeautjes uit te delen.” Iedere maandag is de minister op pad voor een werkbezoek, om zich te oriënteren, met de mensen te praten en naar ze te luisteren.

Gaswinning

Terschelling en Schiermonnikoog strijden tegen nieuwe gaswinningsactiviteiten op en bij hun eiland. Ameland streed daar in 2009 voor en voorkwam met aanhoudende protesten dat er op drie nieuwe plekken geboord zou worden. De betonnen plaat bij de Ballumerbocht ligt er nog steeds, maar de winningsplannen zijn in de la van de NAM beland. Of die er ooit weer uitkomen? De beleidsambtenaar, die met de minister meereist tijdens het werkbezoek, denkt het niet. Burgemeester Albert de Hoop verwacht het ook niet. Het gas dat van daaraf aangeboord zou worden wordt nu via Moddergat naar boven gehaald. De burgemeester zou op de plek van de NAM-locatie bij de Ballumerbocht graag een duurzaamheidscentrum zien. Als de burgemeester wil dat minister Kamp het opent dan moet hij snel zijn. De VVD-politicus neemt voor de verkiezingen in maart 2017 afscheid, na meer dan dertig jaar politiek.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *