Kamp bezoekt Waddeneilanden

BALLUM – Kamp bezoekt de Waddeneilanden: wordt het nieuwe energie of fossiel gas?

De Waddenvereniging en vereniging gasTvrij Terschelling roepen dit weekend minister Kamp van Economische Zaken op niet langer zijn pijlen te richten op het winnen van de laatste beetjes gas uit het kwetsbare waddengebied, maar werk te maken van verduurzaming van de energievoorziening op de Wadden. Kamp brengt op uitnodiging van de Waddenvereniging en gasTvrij Terschelling op 2 oktober een bezoek aan Terschelling. Ook staat een bezoek aan Schiermonnikoog en Ameland op het programma. Op deze eilanden en ver daar buiten is breed verzet tegen de plannen voor mijnbouw onder de Waddenzee en rond de eilanden.

Vorig jaar juli werd minister Kamp al uitgenodigd om naar Terschelling te komen, maar hij had eerder geen tijd. Nu is het bezoek gepland nog voor de behandeling van Kamp’s laatste begroting als minister van Economische Zaken. De gesprekken met eilanders en belangenorganisaties kunnen de minister helpen om meer tegemoet te komen aan de wensen van de Tweede Kamer. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft zich immers uitgesproken tegen de nieuwe mijnbouwactiviteiten op de eilanden en in de Waddenzee. Met de aangenomen moties en amendementen op de Mijnbouwwet is het al een stuk lastiger geworden om het gas uit dit natuurgebied te halen. Want daar gaat het gasTvrij Terschelling ook om: gebieden met een Natura2000-status, UNESCO-werelderfgoed en kwetsbare, ecologisch unieke gebieden zoals de Wadden zouden verschoond moeten blijven van vervuilende mijnbouwindustrie. Tot nu toe weigert Kamp de plannen voor gaswinning definitief een halt toe te roepen en zijn Terschelling, Schiermonnikoog en Ameland nog niet definitief veiliggesteld. Beide verenigingen hopen dat de minister nu komt vertellen hoe hij die wetswijzigingen uit gaat voeren.

Start omwenteling naar positieve energie

Het bezoek van minister Kamp kan een start worden van de omwenteling tegen gas en voor positieve energie in het waddengebied. Net als alle Nederlandse Waddeneilanden willen Terschelling en Schiermonnikoog al in 2020 alleen nog maar energie uit duurzame bronnen. De omschakeling van ouderwetse energiebronnen als gas naar moderne, duurzame energiebronnen is al een langer gekoesterde wens op de Nederlandse Waddeneilanden. Heel Nederland moet zo snel mogelijk van het gas af om de klimaatdoelstellingen van Parijs te kunnen halen. Alleen als regeringen 80% van de bestaande voorraden fossiele brandstoffen onder de grond laten zitten kunnen die doelstellingen gehaald worden. Het lijkt de Waddenvereniging en gasTvrij een logische stap om te beginnen in één van de meest kwetsbare natuurgebieden: de Wadden.

Bron: Waddenvereniging

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *