Werk aan het Kwekerijbos

NES – De boswerkzaamheden op Ameland zijn in volle gang. Op verschillende plekken in de bossen is het geronk van de motorzaag te horen. Deel van de werkzaamheden voeren we zelf uit, maar zodra er groter en zwaarder materieel nodig is roepen we de hulp in van aannemers. Vanaf 6 februari gaat de aannemer aan de slag in het Kwekerijbos. Dan is het bos ook beperkt toegankelijk en zullen we dat met hekken en borden aangeven. Alle boswerkzaamheden worden uitgevoerd om het bos ook in de toekomst gezond te houden.

Dunnen voor een gezond bos

Nabij elk dorp zijn in het verleden bossen aangeplant. Dat houdt in dat in elk bos veel bomen staan van dezelfde leeftijd en van dezelfde soort. Het waren voornamelijk naaldbomen die aangeplant werden. Door oude bomen weg te halen (dunnen) komt er weer ruimte voor jongere bomen. Op de open plekken valt licht op de bodem en zullen zaden die al in de bodem zitten ontkiemen. Hierdoor ontstaat een bos met bomen van alle leeftijden. Dit is van belang om het bos ook in de toekomst gezond te houden.

Meer soorten

Door te dunnen of open plekken te creëren kan meer zonlicht de bosbodem bereiken. Struiken en loofbomen zoals eiken en berken krijgen een kans. Zo ontstaat een gemengd bos met zowel loof- als naaldbomen. Ook dode bomen krijgen een plaats in het bos, want deze zijn van groot belang voor insecten. Die trekken op hun beurt weer spechten, boomklevers en kleine zangvogels aan. Takkenbulten die blijven liggen, vormen weer geschikte broedplekken voor bijvoorbeeld winterkoninkjes.

Wat merk je als bezoeker?

Tijdens het zagen in het Kwekerijbos kun je de Harvester, de oogstmachines in het bos aan het werk zien. Als wandelaar kun je enige overlast ervaren van de machines. Ook zullen een aantal paden voor je veiligheid worden afgesloten en is bos beperkt toegankelijk, dit geven we ook aan met borden en hekken. Er bestaat ook een kans dat de paden kapot gereden worden. Uiteraard zullen wij deze na de zaagwerkzaamheden zo spoedig mogelijk herstellen. We verwachten dat de zaagwerkzaamheden voor de voorjaarsvakantie gereed zijn, zodat alle zware machines weer verdwenen zijn voor het broedseizoen.

Bron SBB Ameland

lees hier het hele boswachtersblog

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *