Documentaire Ruben Smit Strand op tv

HILVERSUM – Overleven op de grens van water en land. In de nieuwe documentaire ‘Strand’ van filmmaker en ecoloog Ruben Smit wordt duidelijk met welke uitdagingen natuurlijke strandbewoners vandaag de dag te maken hebben, met het Waddengebied in de hoofdrol. Strand wordt uitgezonden op zondag 5 februari om 19:25, NPO2 – BNNVARA. Veel beelden van deze documentaire zijn geschoten op Ameland.

Prachtig en rauw tegelijk

In 45 minuten wordt de kijker meegenomen in de leefwereld van talloze plant- en diersoorten waarbij zowel de pracht, maar ook uitdagingen de revue passeren. Ruben Smit, de maker van Strand: “Als je op een gemiddeld Nederlands strand banjert bij Bergen, Zandvoort of Scheveningen, heb je er misschien geen idee van dat er ook nog ongekende natuur te vinden is aan de kust, zoals op de wadden. Maar als we goed kijken naar het leven daar doet het ook plaatsvervangend pijn aan je ogen, dat rauwe beeld van een broedende dwergstern die in guur weer probeert te overleven op het strand.” 

Leven op wadden verslechtert

Het Waddengebied kent veel stranden en zijn voor de documentaire veelvuldig in beeld gebracht. Want ondanks dat de Waddenzee in 2009 tot UNESCO Werelderfgoed is uitgeroepen –  als enige natuurgebied in Nederland –  blijft het een kwetsbaar stuk natuur. Zo zijn broedvogels zijn er steeds minder te vinden. Een herkenbaar beeld volgens Smit: “Er zijn nog steeds plekken waar strandbroeders terecht kunnen. Dwergsterns of strandplevieren, er zijn er niet veel meer, maar ze zijn er nog.” 

Dringende oproep

De documentaire fêteert de gezamenlijke inspanningen van natuurorganisaties om het gebied te beschermen, maar het is ook een oproep aan ons mensen om goed voor onze wadden, stranden én haar bewoners te zorgen. Want ook mensen verstoren, vaak onbedoeld, het leven van met name vogels op het strand. “Als je ziet hoe een loslopende hond aan de eitjes van een opgevlogen dwergsterntje snuffelt of als een hele groep vogels opvliegt en daarna soms niet terugkeren omdat we té dichtbij komen, dan snap je direct wat voor impact wij kunnen hebben op die kwetsbare natuur”, concludeert Smit.

Samen sterk voor een gezonde wadvogelpopulatie

‘Strand’ is gemaakt in opdracht van het meerjarig samenwerkingsprogramma ‘Wij&Wadvogels’ waarbij Het Groninger Landschap, It Fryske Gea, Landschap Noord-Holland, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Vogelbescherming Nederland en de Waddenvereniging zich samen inzetten voor het herstel van gezonde vogelpopulaties in het Waddengebied, UNESCO Werelderfgoed. ‘Wij&Wadvogels’ wordt mogelijk gemaakt door het Waddenfonds, het ministerie van LNV en de drie Waddenprovincies (Friesland, Groningen en Noord-Holland).

Bron Ruben Smit Productions

  • Zondag 5 februari om 19:25 op NPO2 – BNNVARA
Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *