Werelderfgoed Waddenzee in nieuw Tv-programma 

HARLINGEN – Dat je voor indrukwekkende natuur niet ver van huis hoeft, bewijst de tweede aflevering van het nieuwe televisieprogramma Ik Ga Op Reis En Ik Neem Mee… Postcode Loterij-ambassadeur Caroline Tensen neemt cabaretier en presentator Klaas van der Eerden mee naar het UNESCO werelderfgoed Waddenzee. Samen beleven ze de schoonheid van het wad en leren over de kwetsbaarheid van het gebied. Het is namelijk bijzonder slecht gesteld met de visstand. Maar er gloort hoop met de aanleg van de Vismigratierivier. Het nieuwe programma is te zien bij RTL 4 op donderdag 29 november om 23.40 uur. 

De Wadden zien met Caroline

Caroline Tensen, die zelf trouwde op het strand van Vlieland, is groot fan van de Wadden. Ze heeft voor deze uitzending bevriende collega en sportvisser ‘Big Fish’ Klaas van der Eerden uitgenodigd die zelf graag op en aan het water is. “Ik ga hem laten zien hoe mooi het waddengebied is, maar ook hoe kwetsbaar. Het is namelijk heel slecht gesteld met de visstand”. Aan het einde van de uitzending is Caroline duidelijk geraakt. “Ik wist wel dat het waddengebied mooi was, maar je ziet nu hoe waardevol het is.”

De visstand gaat achteruit

De lage visstand is een groot probleem voor de Waddenzee. Mede door de aanleg van de Afsluitdijk zijn voedselrijke zeearmen afgesloten en kunnen trekvissen hun paaigronden niet meer bereiken. Bovendien vormen vissen een belangrijke schakel in het voedselweb. Zo is de lage visstand ook van invloed op de voedselrijkdom voor trekvogels. Met de zeehonden gaat het goed. Maar als we niet oppassen kunnen vissers noch zeehonden straks vis vinden in de Waddenzee. 

De lage visstand verontrust sportvisser Klaas van der Eerden ook. “Het is belangrijk dat het evenwicht bewaakt wordt. We moeten de balans weer terugbrengen in de Waddenzee. De mens moet daarbij helpen, want de mens heeft het ook verstoord. Het zou mooi zijn als er weer hoop gloort en dat er weer grote vissen gaan zwemmen”, aldus Van der Eerden.

Waddenvereniging ontvangt € 25.000 extra

De Vismigratierivier is één van de projecten die met steun van de Nationale Postcode Loterij wordt gerealiseerd. Door een gat in de Afsluitdijk en een kilometerlange getijdenrivier kunnen trekvissen straks weer vrij heen en weer bewegen tussen zout en zoet water. Trekvissen hebben dat nodig om op te groeien en zich voort te planten. In 2019 wordt gestart met de aanleg van de Vismigratierivier ten westen van de spuisluizen van Kornwerderzand. Het project wordt extra versterkt met de cheque van € 25.000 die Caroline aan het einde van de uitzending namens de deelnemers van de Postcode Loterij aan de Waddenvereniging schenkt.

Wat maakt het wad uniek?

De Waddenzee is het enige natuurlijke werelderfgoed van Nederland. Het open weidse landschap is door natuurlijke krachten gevormd. Het is een heel dynamisch gebied dat onder invloed van de elementen steeds verandert. De Deense, Duitse en Nederlandse Waddenzee vormen gezamenlijk het grootste aaneengesloten getijdengebied op aarde met een zeldzame rijkdom aan planten en dieren. Bovendien is het waddengebied door het Nederlandse volk verkozen tot mooiste natuurgebied van Nederland.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *