Bootkaartje wordt duurder

NES – De invoering van BTW op het bootkaartje zorgt voor een duurder kaartje. Dat laat Wagenborg Passagiersdiensten aan haar klanten weten. Bootkaartjes waren tot nu toe belastingvrij, maar vanaf 1 januari 2019 is WPD verplicht om bootreizigers naar Ameland en Schiermonnikoog het lage BTW-tarief van 9% in rekening te brengen. WPD gaat die prijsverhoging voor haar reizigers deels gaat compenseren met een eenmalige korting van 4% op het tarief voor personenvervoer.

Compensatie door korting op tarief personenvervoer in 2019

De tarieven voor 2019 worden, na toepassing van de tariefindexatie van 1,9% van de concessieverlener, eenmalig verlaagd met 4%. Hier komt dan de BTW van 9% nog overheen. In 2019 betaalt de reiziger uiteindelijk 6,9% meer voor een bootkaartje dan in 2018. Zonder korting van WPD zou de prijsstijging 10,9% zijn geweest. In 2019 is het basistarief voor een retourticket naar Ameland €13,60 en naar Schiermonnikoog €13,85 inclusief toeristenbelasting.

“WPD streeft naar betaalbare tarieven voor al haar gebruikers. Prijsstijgingen zijn nooit leuk. Wij willen niet verdienen aan de BTW en geven daarom de BTW, die wij nu zelf kunnen terugvorderen van de Belastingdienst, retour aan de reiziger”, zegt directeur Ger van Langen over de korting. Volgens Van Langen is de consument anders wel heel erg de dupe van een wijziging in de BTW-regelgeving.

Reserveren in 2018 voor volgend jaar zonder BTW

Reizigers doen er goed aan om in 2018 alvast hun reservering voor 2019 te maken en te betalen. Aangezien de BTW-heffing nog niet van toepassing is, zal men in sommige situaties zelfs goedkoper uit zijn dan in 2018.

WPD adviseert reizigers en eilanders om ook tegoeden en abonnementen nog dit jaar aan te schaffen of op te waarderen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *