Walvissen groot en vet

AMSTERDAM – Walvissen groot en vet – Nederlanders op walvisvaart in het Hoge Noorden. Dat is de titel van een nieuw boek over de Nederlandse walvisvaart.

Meer dan driehonderd jaar voeren Nederlanders ter walvisvaart naar het Hoge Noorden. In deze bloemlezing wordt aan de hand van authentieke bronnen beschreven hoe de jacht op de zeekolossen in het tijdperk van de arctische walvisvaart in z’n werk ging. In de ijzige wateren speelden zich avonturen, maar ook rampzalige gebeurtenissen af. In veel gevallen stammen de teksten van opvarenden die het harde leven aan boord hebben meegemaakt.

De fragmenten, zorgvuldig gekozen uit bronnen die veelal in de vergetelheid zijn geraakt, worden gepresenteerd in hedendaags Nederlands. Heel veel afbeeldingen completeren het beeld. Walvissen groot en vet geeft een overzicht van de historische betekenis van de walvis en de walvisvaart voor de Nederlandse economie, wetenschap en cultuur. Een boek vol spannende en relevante verhalen!

De inhoud komt van verschillende auteurs. De stukken zijn vertaald in eigentijds Nederlands door Hans Beelen en Ingrid Biesheuvel. De laatste was een van de vertellers tijdens het openingsweekend van Eiland van Hidde Dirks Kat, eind januari 2018. Zij vertelde toen over de walvisvaart in De Griffel in Hollum.

In het boek Walvissen groot en vet staat onder meer de brief die Hided Dirks Kat aan zijn 'innig geliefde' Jantje Jans schreef in februari 1778. 

Het boek kost 20 euro.

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *