Wellness van Westers bescheidener, kleiner en minder opvallend

BALLUM – Harry Westers kwam met een nieuw plan voor het Spa en Wellness Resort Ameland aan de Strandweg bij Nes. Gemeente Ameland organiseerde een thema-avond voor de raadsleden, een openbare informatieavond. Harry Westers (zelf niet aanwezig) en partner Kontour Vastgoed willen op het eiland een resort bouwen met spa en wellness, waarbij de wellnessvoorziening wordt gevoed door thermaal water dat onder Ameland in de bodem zit. Westers, die op Ameland Hotel Noordsee aan de Strandweg bezit, is al sinds 2011 bezig om zijn plannen geaccordeerd te krijgen door de gemeenteraad. Die vond zijn plannen telkens te groot. Ook had Westers teveel grond van de gemeente nodig en stonden de hotelunits te dicht op elkaar. Vorig jaar juli werden de partners Westers en Kontour naar huis gestuurd met huiswerk. Vlielander Westers had daarna zijn buik vol van Ameland, maar Hielke Tillema van Kontour wilde nog wel een keer terug naar de tekentafel. Het resultaat is een nieuw plan dat woensdagavond werd gepresenteerd.

De publieke tribune van de raadzaal zat vol, tot in de hal van het gemeentehuis. Onder hen ook vertegenwoordigers van De Amelander Schalken, de actiegroep die tegen het project ageert. De Amelander Schalken vinden het te groot en ze zijn bang dat het geld wegvloeit van het eiland. Tot protestdemonstraties kwam het tijdens deze thema-raad niet.

Hielke Tillema, planontwikkelaar namens Westcord en VolkerWessels presenteerde samen met Bjarne Mastenbroek van SeARCH Stedenbouw en Architectuur het plan dat uiteindelijk past binnen de kaders die de gemeenteraad stelde. Het project is teruggebracht naar twee bouwlagen, niet hoger dan 10 meter, wordt geheel op eigen terrein gebouwd, heeft 15 meter of meer afstand tussen de hotelunits en past in de hotelsector. Grote wijziging is dat de twee koepels van het voormalig subtropische zwembad niet worden gebruikt. Ze worden afgebroken zodat de gebouwen lager en geheel op eigen grond kunnen worden gebouwd.

Het hele plan voorziet in 100 hotelkamers, 26 minder dan in het oude plan. Na veel gummen en opnieuw tekenen voldoet het plan nu aan de kaders. Toch vonden enkele raadsleden nog wat slakken om zout op te leggen. Jeppe Groenewold (Ameland’82) is nog steeds niet blij met de verplaatsing van een bruggetje. Alice de Jong (Algemeen Belang Ameland) wijst op het recreatiegebied De Vleijen, waar veelvuldig kinderen spelen en waar het dan niet stil is. Vinden de mensen die komen voor wellness dat wel fijn, vroeg zij zich af. Ook het verdwijnen van de veelgebruikte Molenweg zit haar niet lekker. Dirk Beijaard (CDA) maakt zich zorgen om de massaliteit van de bebouwing en Jeroen de Jong (CDA) vindt 10 meter toch nog te hoog: “Misschien moeten we een stapje terug doen.” Dat vond Mastenbroek een opmerking “bezijden de realiteit.” Zelfs de oude boerderijen op Ameland zijn zo hoog.

De Amelander Schalken waren aanwezig maar hielden zich rustig. Suzanna Twickler van de actiegroep kwam naar de avond om informatie op te nemen “als een spons.” Na deze avond gaat zij weer met de actiegroepleden in conclaaf, maar wat haar betreft dekt bij dit project de vlag de lading nog steeds niet. “Wij waren tegen het plan van vorig jaar. Wij beraden ons nu.” Twickler telt veel hotelkamers voor een relatief klein wellness onderdeel. Ook maakt zij zich zorgen om de andere hotels aan de Strandweg. “Hotel Nes en Hotel Ameland vallen hierbij in het niet!”

Wat Cinto Prosperi, directeur van de Amelander VVV, betreft moet het plan nu maar eens worden uitgevoerd. Hij ziet kansen voor seizoensverlenging op Ameland en nu het plan aan alle eisen van de raad voldoet kunnen de raadsleden niet anders dan hun zegen geven.

Of de raadsleden van Ameland dat ook gaan doen valt te bezien in de raadscommissievergadering en de daaropvolgende raadsvergadering waar de hamer moet gaan vallen. Dat zal in mei of juni worden.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *