Weerzien in kindertekeningen

NES – Na een oproep van de Kunstmaandorganisatie maakten 81 kinderen een tekening of schilderij met het thema ‘Weerzien’. Kunstenaars Renate Groenewold en Carmen Schilstra uit Groningen hadden een hele kluif aan de jurering. De expositie van kindertekeningen was de eerste tentoonstelling van Kunstmaand Ameland die geopend werd.
Het niveau is hoog, vond Schilstra, die de prijsuitreiking mocht doen. Het materiaalgebruik en de compositie zijn over het algemeen heel goed. Groenewold en Schilstra hebben er van genoten. Ze mochten in vier leeftijdscategorieën een tweede en een eerste prijs uitdelen en bovendien nog een hoofdprijswinnaaar aanwijzen. Ze hebben goed naar de tekeningen gekeken. Eerlijker dan eerlijk konden ze de jurering niet doen, zei Schilstra, want beide juryleden kennen de kinderen niet van naam of gezicht. Ze beoordeelden louter de kwaliteit van het kinderkunstwerk.
Carmen Schilstra maakte op 27 oktober jl. de prijswinnaars bekend in de binnentuin van de Burgemeester Walda Scholengemeenschap in Nes. De opkomst van kleine kunstenaars was teleurstellend. Slechts drie van de negen prijswinnaars waren aanwezig om hun prijs in ontvangst te nemen. De eerste prijs bestond uit een doos met krijt, slijper, gum en tekenpapier. De tweede prijswinnaars kregen tekenpapier en een potlood.
In de leeftijdscategorie 9 jaar kreeg Douwe Douma uit Hollum de eerste prijs en Anita Polet uit Ballum de tweede. Douwe heeft het vliegveld getekend met een tekst: ‘Snel, anders missen we de kunstmaand.’ In het schilderij over weerzien met de kunstmaand is verf en krijt heel mooi gecombineerd, zegt de jury. Van de 10 jarigen was het Jaap Winia uit Hollum die er met de eerste prijs vandoor gaat. Tweede werd Ids Polet, de broer van Anita. De elfjarige Jacob Bakker uit Hollum won de eerste prijs van zijn leeftijdsgroep. Jacob kreeg een pluim voor zijn compositie. Boyd Metz uit Nes werd met zijn potloodtekening tweede. ‘Heel knap gedaan hoe mensen elkaar wel of niet weerzien, trap op en af. Je blijft heel lang kijken want er is veel te zien,’ staat er in het juryrapport.
Klaas Lolkema uit Hollum wered eerste in de categorie 12 jaar en ouder met zijn kleurige krijttekening van vogels die in en uit het vlak vliegen. ‘Spannend dat je soms maar een deel van de vogels ziet,’ zegt Carmen Schilstra. Dorieke de Bruin uit Buren haalde de tweede plaats. De hoofdprijs, een midweek of weekend met het hele gezin in een huisje in het Land van Bartje, ging naar Friso Douma, broer van Douwe. Het juryrapport roemt zijn prachtige kleuren, originele ontwerp en mooie compositie. Jammer genoeg was de hoofdprijswinnaar niet aanwezig om zijn prijs en het applaus in ontvangst te nemen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *