Weer zwarte zeehond in Pieterburen

PIETERBUREN – Zeehondencentrum Pieterburen berichtte nog geen maand geleden dat het een zwarte zeehond had opgevangen. Gisteren kwam daar een tweede bij, tot stomme verbazing van het team aldaar. Het diertje is vanaf vandaag te zien voor publiek.

Het zwarte Grijze zeehondje werd aangetroffen bij Egmond aan Zee door bergingsfirma Gul. Vanwege de zandmotor komen er steeds meer zeehonden uitrusten op de kunstmatige zandbank in dat gebied. Hierdoor komen deze dieren ook in contact met mensen en honden, zo ook in dit geval. Het diertje heeft wat oppervlakkige wonden en was erg vermoeid, maar kon nergens in de omgeving op adem komen. Daarom besloten de lokale vrijwilligers in overleg met Pieterburen om over te gaan tot opvang.

Toen door een medewerker van Pieterburen werd vastgesteld dat het om een melanistische zeehond ging, reageerde het hele team stomverbaasd. Het komt, naar werd aangenomen, bijna niet voor dat zeehonden melanisme hebben. Sinds het bestaan van het opvangcentrum in Pieterburen is dit nu het tiende dier in de opvang. Het is daarom wel heel bijzonder dat er nu zelfs twee compleet zwarte dieren in de opvang zitten! Melanisme is de tegenpool van albinisme: de dieren zijn gezond, maar de vacht is helemaal zwart. Ook een jaar geleden was er al een dier met melanisme in de opvang.

Het Zeehondencentrum is nu op zoek naar een universiteit of onderzoekinstituut dat de dna monsters van de dieren wil vergelijken op verwantschap. Het zou namelijk zeer interessant zijn om er achter te komen of deze zeehonden familie van elkaar zijn.. Bijzonder is ook dat het altijd vrouwtjes lijken te zijn die melanisme hebben.

Omdat de zeehond in een relatief goede conditie werd aangetroffen is ze, na observatie, vandaag overgeplaatst naar een bassin waar ze te zien is voor publiek.

⇒ lees hier meer over Melanisme

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *