“We zitten hier op een parel”

HOLLUM – “We zitten hier op een parel,” zei Ameland liefhebber en PvdA Kamerlid Lutz Jacobi tijdens het Politiek Café in De Walvisvaarder van Ameland. De gelagkamer was goed bezet, met oud en ook jong publiek. “Geef ons vooral boodschappen mee,” was de oproep van Jacobi aan het begin van de avond. Die kans grepen de aanwezigen met beide handen aan.

De gedeputeerden Anita Andriesen en Willem Haarsma, het kamerlid Lutz Jacobi en de Europarlementariër Dorette Corbij kregen elk voor hun eigen bestuursniveau een aantal kwesties mee om zich hard voor te maken. Andriesen brengt de veerboot en snelle verbinding voor studenten en forenzen provinciaal onder de aandacht. Zij zet zich tevens in voor een Natura 2000 waarin mens en natuur samen kunnen leven. “Mensen mutte de natuur beleve kinne,” sprak zij in het Bildts (dat heel veel lijkt op het Amelands).

Willem Haarsma gaat zich nog meer verdiepen in de concessie van de veerverbinding en het onderzoek naar een vaarbare vaargeul.

Voor Jacobi staat de vaargeul en de verbinding met het vaste land op nummer één. Zij zet zich tevens in voor sociale woningbouw en bespreekt de extra kosten die jongeren moeten maken als ze willen doorleren met staatssecretaris Marja van Bijsterveldt.

Corbij houdt Natura 2000 op Europees niveau in de peiling. Zij strijdt net als Andriessen voor een evenwicht tussen natuurbelangen en belangen van de bewoners van de eilanden. Bovendien heeft de veiligheid in het waddengebied haar aandacht.

“Dat je je met elkaar nog druk maakt om je samenleving is heel wat waard,” sprak Jacobi tot slot. En wat doet Lutz Jacobi met haar ‘boodschappen’? Zij neemt ze mee naar Den Haag en gaat onder meer in Nieuwspoort met bewindslieden een kopje koffie drinken. Nieuwspoort is het Internationale perscentrum en is dé plaats in het centrum van de landspolitiek waar parlementaire pers, politici, voorlichters en lobbyisten elkaar informeel ontmoeten. Dáár gebeurt het.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *