Wat is hyaluronzuur?

Hyaluronzuur kan het vochtgehalte in je huid helpen verhogen, wat verschillende voordelen kan hebben voor je huid, waaronder het verminderen van rimpels. Daar wil je natuurlijk meer van weten, en daarom hebben we dit artikel helemaal aan hyaluronzuur gewijd.

Wat hyaluronzuur is

Hyaluronzuur is een natuurlijk voorkomend glycosaminoglycaan dat overal in het bindweefsel van het lichaam voorkomt. Glycosaminoglycanen zijn gewoon lange onvertakte koolhydraten, of suikers, die polysachariden worden genoemd.

HA is het hoofdbestanddeel van wat je huid structuur geeft en is verantwoordelijk voor dat mollige en gehydrateerde uiterlijk. Je hebt misschien het geklets over collageen gehoord, maar hyaluronzuur is waar het om draait.

Met de hype rond anti-aging wordt het tijd om hyaluronzuur capsules te bespreken, de voordelen ervan voor onze huid en waarom het moleculaire gewicht van een ingrediënt belangrijk is! Het speelt een centrale rol in het wondgenezingsproces en neemt af naarmate we ouder worden, waardoor we vatbaarder worden voor verslapping en rimpels.

Waarom is hyaluronzuur zo magisch?

Om te beginnen kan HA tot 1000 keer zijn gewicht aan water binden. Met andere woorden, het werkt als een bevochtigingsmiddel en houdt watermoleculen vast aan het oppervlak van je huid om deze mooi gehydrateerd te houden.

Als we het hebben over een goed gehydrateerde huid, bedoelen we vooral een huid met veel water. Misschien heb je wel eens gehoord van de term transepidermaal waterverlies, kortweg TEWL? Dit is de wetenschappelijke term voor de meting van hoeveel water er uit de huid verdampt.

Als een product TEWL voorkomt, betekent dit dat het je huid gehydrateerd houdt door ervoor te zorgen dat er geen water aan het huidoppervlak ontsnapt. Hyaluronzuur doet precies dat door de snelheid waarmee het water verdampt te vertragen.

Behalve dat het een zeer effectieve vochtinbrenger is, hebben een paar onderzoeken ook aangetoond dat het heel goed is voor het helen van wonden!

Zijn er bijwerkingen bij het gebruik van hyaluronzuur?

Als je je eigen producten samenstelt of HA-producten koopt die het percentage vermelden, raden we je aan om de HA-concentratie onder de 2 procent te houden. Waarom?

Een zeer laag moleculair gewicht van 5 kDA HA heeft het vermogen om door de huid te dringen, wat betekent dat het mogelijk andere ongewenste ingrediënten, chemicaliën en bacteriën dieper in de huid kan brengen. Als je een beschadigde huid hebt, kan dit slecht nieuws zijn. Gelukkig veroorzaakt HA op zichzelf meestal geen allergische reacties, omdat ons lichaam het ook aanmaakt.

Wat is de wetenschap achter hyaluronzuur?

De voordelen van hyaluronzuur op de huid hebben te maken met het moleculaire gewicht en de concentratie. In dit geval is de grootte belangrijk! Het moleculaire gewicht verwijst naar de massa, of hoe groot het HA-molecuul is. Dit wordt gemeten in zogenaamde verenigde atomaire massa eenheden – daltons, of kortweg kDa.

HA tussen 50 en 1.000 kDa is het meest heilzaam voor de huid, waarbij ongeveer 130 kDa het beste is, volgens de meest recente onderzoeken bij mensen. Alles wat hoger is, maakt niet veel verschil. Alles lager kan ontstekingen veroorzaken.

Conclusie

Hyaluronzuur is een cruciaal component in de strijd tegen huidveroudering en vochttekort. Het vermogen om aanzienlijk water vast te houden, draagt bij aan een gehydrateerde, veerkrachtige huid, vermindering van transepidermaal waterverlies en ondersteuning van wondgenezing.

Hoewel de concentratie onder de 2% moet blijven om penetratie van schadelijke stoffen te voorkomen, biedt hyaluronzuur met een moleculair gewicht tussen 50-1000 kDa, en idealiter rond 130 kDa, optimale voordelen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *