Wat is de Blue Mind Theory?

Je kent dat gevoel vast wel. Je kijkt uit over de zee of je zit langs een riviertje. Je kijkt naar het ritmische komen en gaan van de golven of het kabbelende water langs de stenen en je voelt hoe er een enorm gevoel van rust over je heen valt, bijna als een warme, zachte deken. Ineens lijkt het alsof je dieper kunt ademhalen en alsof alle stress die je had van je afspoelt. Je bent niet de enige die dit gevoel ervaart wanneer je in of in de buurt van het water bent.

Innerlijke rust door het water

Die bijna meditatieve staat die je bereikt terwijl je in de golven staart of in de buurt van water bent, wordt ook wel de Blue Mind genoemd. Deze term komt uit het gelijknamige boek van Wallace J. Nichols die daarin omschrijft hoe helend water eigenlijk voor ons is. Want uit onderzoek blijkt dat het niet alleen de zee is, die dit effect op mensen heeft. Ook bij een meertje, een rivier of zelfs in bad voelen wij ons kalmer. En niet alleen worden we rustig als we in de buurt van het water zijn. Het doet ons ook op een aantal andere manieren goed.

De voordelen van de nabijheid van water op onze gezondheid

Mensen die op Ameland, of elders in waterrijk gebied wonen, zijn niet alleen bofkonten omdat het zo mooi wonen is. Zij genieten ook van alle voordelen die het wonen bij het water te bieden heeft. Want water heeft een positief effect op zowel je lichaam als je geest. Dat merk je doordat het kan lijken alsof al je zorgen letterlijk van je afspoelen als je bij of in het water bent. Maar er gebeurt ook van alles in je brein op dat moment.
Zo gaan je hersenen een heleboel geluksstofjes aanmaken, zoals dopamine, serotonine en oxytocine. Het stofje waar jij je gespannen van gaat voelen, cortisol, wordt juist verminderd wanneer je bij of in het water bent. Dat zorgt er dus voor dat je je zo fijn voelt tijdens een lange strandwandeling.
Ook trekt het water je aandacht. Wetenschappers denken dat dit is, omdat wij voor onze overleving afhankelijk zijn van water. We bestaan bovendien zelf ook voor een groot deel uit water. Tegelijkertijd kan het water ook ontzagwekkend zijn en zelfs gevaarlijk. Het is dus een element om goed in de gaten te houden. Dit kan helpen om onze creativiteit en probleemoplossend vermogen te vergroten.
Dankzij het geluid van water, de verschillende kleurschakeringen, het ritmische bewegen en het gewichtloze gevoel dat water ons geeft gaat je hartslag naar beneden waardoor we ons rustiger voelen. En dat is allemaal dus heel goed voor je gezondheid.

Een huisje met uitzicht op zee

Het is voor veel mensen de ultieme droom: een huisje aan zee. Dat je dan ’s ochtends wakker wordt, je gordijnen open doet en direct de zee ziet en ’s nachts in slaap valt op het kalmerende geluid van de golven. Dat is natuurlijk lang niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig kun je natuurlijk op vakantie gaan bij het water, maar er zijn ook makkelijkere manieren om al deze voordelen van de nabijheid van water op te roepen. Je brein reageert namelijk op vrijwel al het water met deze positieve effecten.
Bij gebrek aan een zeezicht, kun je dus ook gewoon lekker in bad gaan liggen of naar een wellness centrum met veel water gaan. Maar ook een meertje, vennetje of zelfs een slootje waar je naast gaat zitten (met of zonder hengel) doet het goed bij je brein.
Maar het gelukkigst word je natuurlijk wanneer de oversteek maakt van Holwerd naar Ameland, om daar te genieten van de Wadden- en Noordzee.

Persbureau Ameland
Persbureau Ameland

Persbureau Ameland brengt alle actualiteiten om en rondom Ameland. Daarnaast verschijnen er verschillende reportages over de vele bewoners die het eiland rijk is. Zelf een goede tip? Mail deze naar info@persbureau-ameland.nl.

Artikelen: 661

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *