Wat hebben Ameland en Noorwegen eigenlijk met elkaar gemeen?

Wie denkt aan Ameland, denkt natuurlijk niet meteen aan Noorwegen. Toch hebben beiden het nodige met elkaar gemeen, los van het feit dat Noorwegen ook voor een groot deel is omringd door water. Ondanks het feit dat de afstand tussen beiden enorm is, zien we toch dat zowel Ameland als Noorwegen op bepaalde vlakken flink wat overeenkomsten hebben. Omdat ook wij het wel interessant vonden om hier eens in te duiken, hebben we een aantal overeenkomsten bekeken, die we graag met jullie willen delen.

Natuurlijke schoonheid


Wie weleens op Ameland is geweest, weet natuurlijk als geen ander hoeveel moois hier te zien is. Nu is dit niet meteen te vergelijken met de bekende Noorse fjorden die op slechts een half uurtje rijden van de stad Kristiansand liggen, maar komt het qua natuur aardig in de buurt. Wat we zien, is dat het landschap van beiden redelijk overeenkomt op bepaalde vlakken en we ook zien dat beiden een prachtige kustlijn hebben. Nu denken de meesten dat dit vrij logisch is voor een eiland, maar dat is in de praktijk absoluut niet het geval. Ook de vele bossen maken het dat beide een waar paradijs zijn voor de echte natuurliefhebbers.

Actief buitenleven


Outdoor is waar het zowel op Ameland als in Noorwegen allemaal om draait. Zo kun je op Ameland genieten van de vele wandel- en fietsroutes door de duinen, terwijl je in Noorwegen niet alleen kunt wandelen, maar zelfs ook kunt kajakken, skiën en eventueel als het meezit ook walvissen kunt spotten. Waar we het op Ameland moeten doen met wat zeehonden, is de flora en fauna in Noorwegen toch allemaal net iets imposanter als je het ons vraagt. Dus of je nu houdt van een heerlijke rustige wandeling of toch liever iets doet wat je adrenaline laat stromen, beide hebben je voldoende te bieden.

Cultuur en geschiedenis


Niet alleen Noorwegen, maar ook Ameland heeft een rijke geschiedenis. Op Ameland kun je bijvoorbeeld een bezoek brengen aan de enorme vuurtoren van Hollum, die al sinds 1880 waakt over de kustlijn. In Noorwegen kun je de oude Vikinggeschiedenis ontdekken, met musea en historische locaties die je terugvoeren naar een tijdperk vol mythen en legendes. Zo kom je dus als natuur- en ook geschiedenis liefhebber zowel op Ameland als in Noorwegen helemaal tot je recht.

Te bereiken met de ferry


Een logische, maar wel leuke overeenkomst om te benoemen, is dat niet alleen Ameland logischerwijs te bereiken is met de ferry, maar ook Noorwegen dit is. Zo kun je de Duitse Eemshaven Kristiansand ferry nemen, maar heb je ook de mogelijkheid om vanuit het Deense Hirtshals met de boot naar Noorwegen te varen. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om met het vliegtuig te gaan en ben je er in verhouding vaak een heel stuk sneller. Heb je nu echt tijd over en wil je niet alleen het prachtige Noorwegen zien, maar ook de twee andere Scandinavische landen, Zweden en Finland? Dan kun je er ook voor kiezen om een reis door Scandinavië te maken met bijvoorbeeld de camper.

Tom Wegeling
Tom Wegeling
Artikelen: 8

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *