Werelderfgoedcentrum Waddenzee (WEC) bereikt het hoogste punt

Donderdagmiddag 23 november 2023 vierde het Werelderfgoedcentrum Waddenzee (WEC) in Lauwersoog een mijlpaal in de bouw met het bereiken van het hoogste punt. Dit hoogtepunt werd gemarkeerd door Niek Kuizenga, directeur van het WEC en vestigingsleider Sjouke Sijtsma van Bouwgroep Dijkstra Draisma, die spreekwoordelijk samen de vlag hesen.

Bouwen voor de toekomst

Het WEC, ontworpen door het Deense architectenbureau Dorte Mandrup, bereikt nieuwe hoogten in duurzaamheid en innovatie. Het gebruik van materialen die bestand zijn tegen het uitdagende klimaat van Lauwersoog en de ligging buitendijks maken het WEC als project uniek. Duurzaamheid staat centraal in de ontwikkeling van het WEC. Het gebouw is uiterst energiezuinig en gasloos, met alle installaties die werken op elektriciteit, duurzaam opgewekt door zonnepanelen.

Het WEC maakt gebruik van hernieuwbare biobased materialen met een Scandinavische uitstraling, zoals houten gevels van oude meerpalen en isolatiemateriaal van gerecyclede spijkerbroeken. Daarnaast wordt circulariteit omarmd door gerecyclede materialen, zoals spijkerbroeken voor akoestische plafondafwerking en hergebruik van basalt en koperslakblokken en voormalige sluisdeuren op het terrein.

Respect voor het milieu

De ontwikkeling houdt rekening met klimaatveranderingen en de buitendijkse locatie, wat resulteert in een opgehoogde kade, met een buitenlandschap van trappen en hellingbanen. Het water voor de zeehondenbaden wordt tijdens vloed uit de Waddenzee ingenomen en gereinigd met een geavanceerde waterzuiveringsinstallatie. Dit garandeert dat het water na gebruik zonder ecologische impact kan worden teruggegeven aan de Waddenzee.

Meer informatie is te vinden op de website wec-waddenzee.nl.

Foto (C): IMAZZO, Koen Noorduin

Persbureau Ameland
Persbureau Ameland

Persbureau Ameland brengt alle actualiteiten om en rondom Ameland. Daarnaast verschijnen er verschillende reportages over de vele bewoners die het eiland rijk is. Zelf een goede tip? Mail deze naar info@persbureau-ameland.nl.

Artikelen: 509

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *