“Wat een drama voor Ameland”

LEIDERDORP – “Wat een drama voor Ameland: de Clemenskerk verwoest,” schrijft Michiel Zonnevylle, voormalig burgemeester van Ameland en tegenwoordig voorzitter van de VBMK, de Vereniging van Beheerders van Monumentale Kerkgebouwen.

Zonnevylle belde meteen 5 februari met burgemeester Albert de Hoop om zijn medeleven te betuigen. “Het uitzicht uit de ambtswoning zal nooit meer hetzelfde zijn!”

De VBMK-voorzitter benadrukt het belang van onderzoek naar en documentatie van op Ameland aanwezige schatten. Hij hoorde op de radio over het verloren gegane schilderij dat wordt toegeschreven aan Hendrick ter Brugghen. Het is niet bekend of het een origineel was, dat dan veel geld waard zou zijn geweest, of dat het een kopie was naar Ter Brugghen. Of het nu een Ter Brugghen was of een kopie, het was een mooi eeuwenoud schilderij waarvan we het fijne nog niet weten.

Zonnevylle bepleitte destijds zelf een onderzoek naar het kerkzilver op Ameland, dat toen is geïnventariseerd en onderzocht. Er verscheen een informatieblad en in 1988 was er een tentoonstelling “Getuigen in Zilver.” De toenmalige burgemeester kwam achter de zilverschatten bij de doop van dochter Willemijn van Elsbeth Zonnevylle en hem in de hervormde kerk in Nes. “Er was toen niet of nauwelijks bekend wat de kerken in huis hadden. Door die tentoonstelling is nu tenminste alles beschreven en gefotografeerd.”

Ameland heeft naast de kerkschatten meer werken die goede conservering verdienen. De unieke schilderijencollectie in het gemeentehuis in zo’n zorgenkind. Het branddrama van de Clemenskerk kan eigenaren en beheerders wat dat betreft weer op scherp zetten.

>>> lees hier over de Vereniging van Beheerders van Monumentale KerkgebouwenAmeland Actueel

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *