Warmste 29 juni ooit gemeten in De Bilt

WAGENINGEN – In De Bilt steeg de temperatuur om 18:20 uur naar 31,1 graden en daarmee is het volgens MeteoGroup officieel de warmste 29 juni ooit gemeten. Het oude record dateert uit 1957, toen noteerde het hoofdstation 31,0 graden. In het hele land is het volop tropisch, alleen rondom Vlissingen en nabij de Waddenzee en het IJsselmeer is de 30 graden net niet gehaald. De hoogste temperatuur is tot dusver gemeten in Limburg met zowel in Maastricht en Arcen 33,7 graden. 

Het is alweer het zevende warmterecord voor De Bilt dit jaar, waarvan vier in februari vielen en twee eerder deze maand. Tot kouderecords is het nog niet gekomen.

De warmte is een vleugje van de tropische hitte in Frankrijk. Daar werd gisteren het alltime temperatuurrecord verbroken. Op meerdere plaatsen werd het oude warmterecord verbroken en de heetste plek was Gallargues-le-Montueux met 45,9 graden.Ook vandaag was het in Frankrijk erg warm, in Centraal-Frankrijk werd het weer op sommige plaatsen ruim 40 graden. Deze warme lucht komt morgen boven Duitsland uit waar het temperatuurrecord van 40,3 graden verbroken kan worden.

Tropennacht op komst

Vanavond koelt het in ons land maar langzaam af en vannacht wordt het op veel plaatsen niet kouder dan 20 graden. Zeker in de bebouwde kom lijkt het kwik boven 20 graden te blijven en dan spreken we van een tropennacht. 

Morgen steekt een verkoelende westenwind op, die het kwik in de kustprovincies beduidend lager uit laat komen met 22 tot 25 graden. In het binnenland wordt het nog wel zomers tot tropisch warm, langs de oostgrens kan het nog 30 graden worden want daar pakken we nog een vleugje mee van de Duitse hitte.

Bron: MeteoGroup

⇒ lees hier over Zonnesteek en Hitteberoerte

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *