Collectie Caspers naar Amelander Musea

HOLLUM – Met de aankoop van veertien werken uit de collectie van verzamelaar en oud-Amelander tandarts Gerbrand Caspers hebben de Amelander Musea werk van vier kunstenaars van naam aangekocht. Het gaat om werken van Nicolaas Huppes, Jan Forrer, Bep Palstra en A.M. van Essen. Alleen Van Essen, in zijn werkzame leven hoofd van de Plantsoenendienst in Leeuwarden, was een autodidact.

De Leeuwarder kunstenaar Nicolaas Huppes vervulde in de Friese en Nederlandse kunstwereld verschillende rollen. Hij was galeriehouder, verzamelaar van Aziatische kunst, porselein en Chinees aardewerk. Zijn verzameling stond mede aan de basis voor het keramiekmuseum Het Princessehof in Leeuwarden. Hij kreeg les van onder meer Piet van der Hem.

Jan Forrer is geschoold als kunstenaar, maar werd bekend vooral bekend als meesterdrukker van litho’s en steendrukken van kunstenaars als Jan Wiegers. Forrer kreeg zijn opleiding aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam, waar hij vanaf de late jaren ’50 ook doceerde als docent grafische vakken. In de tussentijd ging hij in de leer bij de Zwitserse steendrukker Emil Matthieu in Zürich, die in die periode kunstwerken drukte van beroemde kunstenaars als Marc Chagall en Alberto Giacometti. In de late jaren ’50 kwam Forrer geregeld samen met Jan Wiegers naar Ameland om in de zogenoemde Buitenstudieweken studenten te begeleiden. Tijdens die vakanties heeft Forrer veel werk op Ameland gemaakt.

Hoe Bep Palstra-Hesterman op Ameland kwam is niet bekend. Deze telg uit een zeer kunstzinnige familie schilderde in 1948 een dorpsgezicht van Nes, zes jaar nadat haar echtgenoot op Timor door de Japanse bezetter was geëxecuteerd.

Behalve werk van deze vier kunstenaars werden ook werken van Germ de Jong en Dirk Berend Nanninga en Ima van Eysinga aangekocht. Het schilderij van de molen is van haar hand. De aankoop omvat verder enkele werken die een bijzonder verhaal uit de geschiedenis van Ameland vertellen en enkele kleinere werken van bekende plekjes op Ameland.

Alle aankopen zijn te zien op de website collectieameland.nl, sommige met uitgebreide toelichting. De aankopen worden later, samen met andere recente aankopen, later dit jaar geëxposeerd.

Gerbrand Caspers heeft nog niet de gehele collectie verkocht. Kijk hier wat er in de catalogus staat.

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *