Vandaag wordt de warmste 29 juni ooit gemeten

WAGENINGEN – Vanuit Frankrijk wordt zeer warme lucht aangevoerd. Bij volop zon loopt de temperatuur op naar 30 tot 35 graden. De hoogste temperatuur wordt verwacht in het zuidoosten, maar ook op de stranden is het volop tropisch. Daardoor worden alweer warmterecords verbroken. Met een UV-index van 8 is het oppassen voor verbranding.

Het officiële warmterecord voor 29 juni staat op naam van 1957. Toen liep de temperatuur op het hoofdstation in De Bilt op naar 31,0 graden en in het Brabantse Volkel werd het die dag zelfs 34,1 graden. Vandaag gaat het in De Bilt hoogstwaarschijnlijk 32 graden worden, in het zuidoosten tikken we lokaal de 35 graden aan. 

Het is alweer het zevende warmterecord voor De Bilt dit jaar, waarvan vier in februari vielen en twee eerder deze maand. Tot kouderecords is het nog niet gekomen. Door klimaatverandering komen deze eeuw acht keer meer warmte- dan kouderecords voor. 

Tropennacht op komst

Vanavond koelt het maar langzaam af en vannacht wordt het op veel plaatsen niet kouder dan 20 graden. Zeker in de bebouwde kom lijkt het kwik boven 20 graden te blijven en dan spreken we van een tropennacht. Morgen steekt een verkoelende westenwind op, die het kwik in de kustprovincies beduidend lager uit laat komen met 21 tot 23 graden. In het binnenland wordt het nog wel zomers tot tropisch warm, langs de oostgrens kan het ruim 30 graden worden. 

Goed smeren dit weekend!

Vandaag is er een UV-index 8 en dat is zeer hoog. De huid kan binnen een kwartier al verbranden. Zo’n hoge zonkracht komt zelden voor, sinds 2006 gebeurde het maar vier keer, voor het laatst in 2017 (op 2 dagen). Op 11 juni van dat jaar werd bij het RIVM in Bilthoven zelfs een UV-index van 8,7 gemeten! Een record was het overigens niet, op 25 juni 1995 werd zonkracht 9,0 gemeten. 

Extreem hoge temperaturen in onze buurlanden

De ergste hitte gaat aan ons voorbij. Frankrijk mat gisteren een nieuw landelijk hitterecord. In Callargues-le Montueux werd 45,9 graden gemeten. Het oude Franse hitterecord was 44,1 graden in Conqueyrac en Saint-Christol-lès-Alès op 12 augustus 2003.

Duitsland kan zondag een nieuw hitterecord verwachten. De temperatuur kan stijgen tot ruim 40 graden, zelfs in Berlijn. Het huidige warmterecord staat op 40,3 graden, gemeten op 5 juli en 7 augustus 2015 in het Beierse Kitzingen. 

Het Nederlandse hitterecord staat nog steeds op naam van het Achterhoekse Warnsveld. Daar werd het 23 augustus 1944 maar liefst 38,6 graden. Dit record blijft voorlopig staan.

Ameland

Op Ameland wordt het vandaag een lekker temperatuurtje van begin 20 graden tot maximaal 25 graden.

Bron: MeteoGroup en eigen redactie

⇒ lees hier over Zonnesteek en Hitteberoerte

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *