Warm welkom voor nieuwe brandweerauto

HOLLUM – Een spandoek op de garagedeur en een comité dat staat te wachten op de nieuwe brandweerauto: dat kan nog eens een warm welkom worden genoemd. Brandweerteam Hollum-Ballum is blij met de aanwinst. Berry Taal, Jelmer de Boer en Sicco de Vries haalden de MAN-bluswagen vandaag uit Damwoude. Hij is groter en uitgebreider geoutilleerd dan de oude brandweerauto, die intussen is afgeschreven. Het ouwetje blijft nog even op Ameland tot er voldoende met de nieuwe is geoefend en de kinderziektes zijn overwonnen. Dan moet het glimmende gevaarte nog een dag of drie naar een beurs in Duitsland. De leverancier van MAN-auto's wil er graag in München op de beurs mee showen.

Alle aanwezige brandweermannen moeten even voelen hoe de stoel zit en bewonderen het redgereedschap dat in de wagen is opgeborgen. De auto neemt niet alleen de brandweermannen en de slangen mee naar de brand, maar ook bezems, scheppen, ladder en bouwlampen. Voor elke brand en elk ongeluk is nu al het gereedschap onder handbereik. De auto beschikt tevens over een nieuw blussysteem, het zogenaamde One Seven systeem. Water wordt vermengd met schuim, dat in combinatie een groot koelvermogen heeft. Met een snel dalende temperatuur kunnen brandweerlieden eerder het gebouw in. One Seven geeft ook minder nevenschade dan gewoon bluswater. De mannen moeten nog met dit systeem oefenen in het brandcentrum in Wijster, voordat ze met de wagen kunnen uitrukken. Nog een groot pluspunt van deze auto is de 4×4 wielaandrijving, wat handig is bij duinbranden en minder makkelijk begaanbaar terrein.

 “Welkom in je nieuwe huis,” staat er op het spandoek, maar voordat de aanwinst de garage in gaat, maken de mannen eerst nog een proefritje.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *