Warenhuis van den Brink in andere handen

NES – Na 63 jaar heeft Jetta Klaassen- van den Brink (78) de sleutel van haar winkel overgegeven aan een nieuwe eigenaar. Warenhuis van den Brink is op 1 januari van dit jaar overgenomen door haar dochter Jikke Klaassen.

Het warenhuis bestaat volgend jaar 50 jaar. Op de plek wordt al bijna honderd jaar gewinkeld. De naam Van den Brink komt van Jetta’s opa, die in 1916 een smederij had op de plek waar nu de boekhandel staat. De smederij kreeg steeds meer nering en in 1960 namen Jetta en haar man Jaap Klaassen de zaak over. Jaap, die 30 jaar gelden plotseling overleed, had oog voor de toekomst van Ameland. Hij had veel ideeën, probeerde het uit en wanneer een idee aansloeg verbouwde hij de winkel om beter in te kunnen spelen op de nieuwe ontwikkeling. Zo breidde de zaak langzaam uit tot wat het nu is, een kantoorboekhandel en een warenhuis.

Jetta Van de Brink ziet terug op heel plezierige 63 jaar. Het was een druk bestaan. “Ik kan niet leven zonder stress”. Ze beleefde genoegen aan haar werk. Na de dood van haar man stortte ze zich op haar werk in plaats van energie te steken in een nieuwe relatie.  Ze nam de organisatie van de winkel op zich. Eens zou het afscheid komen, maar ze wachtte lang voordat ze de stap nam. Twee jaar geleden pas kwam het verlossende plan op tafel. Haar oudste dochter was zover dat ze het warenhuis kon overnemen om zich in een later stadium te vestigen op het eiland.

Het is voor Jetta een pak van haar hart. Ze had het heel moeilijk gevonden wanneer de zaak in vreemde handen overgegaan zou zijn. Nu loopt ze met een tevreden gevoel rond. “Ik ben met de dag blijer dat ik er uit ben.” Nu heeft ze tijd om te fietsen, want “ik vind het eiland zo verschrikkelijk mooi”. Voordat ze echt vrij is moet eerst het huis grondig worden schoongemaakt. Dat is er de laatste jaren een beetje bij gebleven. Elke dag trekt ze twee uur uit om een deel van haar huis aan te pakken. Fietsen doet ze graag en ze is van plan vaker op vakantie te gaan. Ook dat kwam er de laatste tijd niet van. De eerste cruise is geboekt. Met twee van haar 8 kleinkinderen reist ze binnenkort af naar Spitsbergen. Ze kan het allemaal doen want ze voelt zich gezond en is fit en Jetta heeft goed geboerd, won een vette prijs in de loterij en heet in de wandelgangen de “rijkste vrouw van Ameland.” Dat wuift Jetta een beetje weg. Ze is niet onbemiddeld, zegt ze. Veel verenigingen kunnen beamen dat ze een som van Van den Brink hebben ontvangen. Voor vrijwilligerswerk had ze nooit tijd. Haar steun aan het verenigingsleven, de kerk of het orgel uitte zich in een royale gift en sponsoring van bijvoorbeeld het Rôggefeest.

De winkel hoeft het niet helemaal zonder Jetta te rooien. Administratief moet er nog het een en ander ontvlochten worden en voor het komende zomerseizoen heeft ze een niet onbelangrijke taak op zich genomen waardoor ze regelmatig in de winkel te vinden zal zijn. De voormalige bazin van het warenhuis houdt de ansichtkaarten bij. Het is een arbeidsintensieve klus waar ze in de loop van de jaren haar eigen systeem voor ontwikkelde. Niet alleen ontneemt ze de medewerkers een taak, ook houdt ze op deze manier contact met de klanten.

Jikke (51), de oudste dochter van Jetta en Jaap Klaassen, heeft nog een eigen bedrijf in interim management in Groningen. Ze woont in de stad. De ene week is ze op Ameland en de andere week in Groningen. Deze pendeldienst blijft totdat haar jongste dochter het huis uit is. De winkel, die onder haar regime Warenhuis van den Brink blijft heten, zal grotendeels blijven zoals het is met oog voor deze tijd en nieuwe ontwikkelingen. Wat dat betreft stapt ze in de voetsporen van haar vader. Jikke mocht als kind al winkelwerkzaamheden verrichten. Ze weet nog het prijzen van de schelpendoosjes. Ze voelt zich heel dankbaar dat ze de zaak over kon nemen. “Je ziet waar je mee bezig bent. Het is een mooie nieuwe fase.”

Jetta Klaassen – van den Brink geeft toe dat ze er eigenlijk wel aan toe was om een stapje terug te doen en ze is heel gelukkig dat de zaak in de familie blijft.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *