Walk in velo

“Bent u hier bekend? Als wij het goed begrepen hebben is hier een servicepunt van Rijwielverhuurbedrijf Nobèl. Kunt u mij zeggen waar wij dat kunnen vinden?” Een kleine aarzeling maakt zich van de Hollumer meester. Nobel uitgesproken op zijn nobels van de Nobelprijs doet niet meteen het fietsbelletje rinkelen. Na een fractie van een seconde dringt het door. Nobel, in Hollum zeggen wij nobel in de zin van edel. Nobel, met de klemtoon op de o.
Nobel rijwielverhuur, op de hoek van de Oranjeweg met de Yme Dunenweg heeft tientallen fietsen voor de deur van de schuur staan. Nog meer zijn uitgezwermd over het eiland. Eén rijwiel trekt extra aandacht. Tussen stuur en zadel ontbreekt ter hoogte van de pedalen een stuk van het frame. Het is alsof voorwiel en stuur losstaan van achterwiel en zadel. Maar de twee delen zitten wel degelijk aan elkaar vast. Op een alternatieve manier. Links van de fiets zit een grote beugel die de delen met elkaar verbindt. Het is de nieuwste aanwinst in het assortiment fietsen van de rijwielverhuurder. Het is een Walk in Velo. Een instapfiets voor mensen de moeilijk hun benen kunnen optrekken, die hun voet niet omhoog kunnen krijgen. Een velo voor mensen met een handicap of een ziekte waardoor spieren en gewrichten hun eigen gang gaan. Willem Smit vertelt dat Nobel dit exemplaar op proef aan de collectie heeft toegevoegd. Volgens hem is het een blijvertje. Onlangs heeft een meneer met Parkinson de fiets geprobeerd. De klant was er zeer over te spreken. Zo zeer zelf dat hij Smit toevertrouwde dat een fiets als de Walk in Velo voor hem een levensverlengende betekenis heeft. Hij kan makkelijker naar buiten en genieten van de frisse lucht en het landschap. Willem Smit is nog onder de indruk als hij de anekdote vertelt. “Daar doe je het voor."

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *