Wagenborg voortvarend aan de slag

HOLLUM – Wagenborg gaat voortvarend aan de slag met de bouw van een snelle boot waarmee 48 mensen overgezet kunnen worden. De snelle boot is een vergrote versie van de Watertaxi, die maar 12 mensen kan vervoeren. Auto’s kunnen niet mee met de nieuwe veervoorziening.

Wagenborg haakt met de opdracht tot het bouwen van de snelboot in op het eindadvies van het Open Plan Proces. Binnen dat OPP zaten Rijkswaterstaat, gemeente Ameland en Wagenborg Passagiersdiensten met elkaar om tafel om oplossingen te vinden voor de problemen van de veerbootvertragingen. Eilanders en bezoekers van het eiland kunnen niet meer blind varen op de afvaarttijden en de aankomsttijden van de veerboten Oerd en Sier. De sneldienst werd in het eindadvies van het OPP genoemd als een bijdrage in de oplossing, maar het is niet dé oplossing. De overtocht is weliswaar snel (20 minuten) en de sneldienst heeft door zijn kleinere diepgang dan de grote veerboten minder hinder van ondiepten in de Waddenzee, maar de overtocht is voor de reiziger duurder en er kunnen geen auto’s mee. Een overtocht gaat € 7,50 toeslag kosten.

Een groep betrokken Amelanders stelde in december 2016 een reactie op het eindadvies van het OPP op. Een sneldienst komt uit hun reactie naar voren als een nevenoplossing, maar zeker niet als dé oplossing van het vertragingsprobleem.

Dit schreef de groep Amelanders over de sneldienst:

“Het realiseren van een sneldienst zou op zichzelf een prima idee kunnen zijn en is ook vooral “des ondernemers”. Echter, dit mag natuurlijk niet worden verward met de stiptheid en de betrouwbaarheid van de reguliere dienstregeling. Bij een vertraagde dienstregeling moet de oorzaak daarvan worden aangepakt en moeten we niet een (duur betaald) alternatief gaan aanbieden in de vorm van een sneldienst.”

Wagenborg claimt het advies van de OPP op te volgen met de bouw van de sneldienst, maar het eindadvies betrof meer mogelijke oplossingen.

De groep betrokken eilanders die een gemotiveerde reactie schreven en rondstuurden op Ameland pleiten voor een 5-kwartiersdienstregeling. Hoe het daarmee staat: "Geen idee," zegt directeur WPD Ger van Langen, "Daarvoor moet je bij de concessieverlener zijn (ministerie van I&M)."

⇒ lees hier de reactie van de groep betrokken eilanders

 tik Open Plan Proces in bij ZOEKEN om meer over het OPP te lezen

lees hier Wagenborg bouwt sneldienst

Reageren? Graag op Forum Ameland, waar de reacties altijd zichtbaar en in archief bewaard blijven

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18271

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *