Waddennatuur tot kunst verheven

DEN BURG – Geulen die zich in het slik vormen als dode bomen, uitzonderlijk weergegeven scheepswrakken of vervallen vuurtorens. Als kijker besef je: hier zijn nog dagelijks de oerkrachten bezig. Een serie bijzondere Waddenfoto’s van de Texelse fotograaf Pieter de Vries is tot en met 15 augustus te zien in de Belgische badplaats Knokke-Heist. De artistieke impressies van het Waddengebied worden daar geëxposeerd op de internationale kunst- en antiekbeurs Art Nocturne Knocke.

 

De meest mooie vormen, structuren en kleuren laten zich bij laag water zien en zijn van 500-1500 meter hoogte vastgelegd. Mede door hun grote formaat (120×90 cm) zijn de luchtfoto’s ware kunstwerken. Ze tonen het Waddengebied in zijn volle kleuren- en vormenpracht, waarvan zelfs de meest ervaren wadloper geen weet heeft. De kunstfoto’s worden nu voor het eerst in het buitenland geëxposeerd.

 

Eb en vloed

Pieter de Vries (geboren 1950) woont en werkt op Texel. Een aantal jaren geleden begon hij met luchtfotografie van dit grootste getijdengebied ter wereld, in juni uitgeroepen tot Werelderfgoed. Als De Vries opstijgt met het vliegtuig weet hij niet wat hij zal maken. Het wad laat zich iedere keer weer anders zien. Een foto kan nooit overgemaakt worden, omdat onder invloed van eb en vloed steeds de vormen van geulen en zandbanken veranderen. Ook het opvallende licht heeft grote invloed op de kleurweergave. Het is dan ook snel reageren als hij met een snelheid van 160 km/uur over het wad dwaalt…

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *