Waddenlanden zeggen geen nee tegen werelderfgoed

De Waddengemeenten van Denemarken, Duitsland en Nederland confereerden 26 en 27 mei jl. op Ameland. Eén van de agendapunten ging over de nominatie van het waddengebied als werelderfgoed. Unesco wil het gebied graag op de lijst plaatsen. Alle waddengemeenten van Nederland, Duitsland en Denemarken moeten zich daarover uitspreken.
De Waddengemeenten stellen de stemming voor of tegen twee jaar uit.
Met name de Denen hikken op dit moment tegen de nominatie aan. Denemarken zit midden in de procedure om van het Deense waddengebied een nationaal park te maken. Dit gaat niet samen met de nominatieprocedure voor het werelderfgoed. "Als jullie nu Ja zeggen dan zeggen wij Nee", is het Deense standpunt. In Duitsland is geen volmondig Ja te horen. De stemming is verdeeld.
Van de vijf Nederlandse waddeneilanden zijn er drie voor en twee, Ameland en Texel, tegen. De discussie in de verschillende gemeenteraden zal door het uitstel niet opnieuw gevoerd worden. De drie provincies hebben zich uitgesproken voor de nominatie te zijn.
Dit heeft de drie Waddenlanden doen besluiten het werelderfgoed onderwerp over twee jaar weer op de agenda te zetten.
Aan de betrokken ministers wordt voorgesteld door te gaan met het nominatiedossier.
Burgemeester Paul Verhoeven van Ameland is content met het uitstel van de definitieve beslissing. "We zeggen geen Nee, maar het is nog te vroeg om Ja te zeggen."

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *