Waddeneilanden zijn anticipeergebieden

DEN HAAG – De Waddeilanden zijn een van de zogenaamde anticipeergebieden van het land, Noardeast-Fryslân wordt gerekend tot de krimpgebieden. Nederland kent 9 krimpgebieden 11 anticipeergebieden. Dit zijn regio’s die te maken hebben met bevolkingsdaling en met huishoudensdaling. Of regio’s die daar in de toekomst mee te maken krijgen.

Verschillen tussen krimpgebieden en anticipeergebieden

De gebieden waar de bevolkingsdaling het sterkst is, zijn de krimpgebieden. Op basis van de prognoses uit 2014 daalt in deze gebieden de bevolking naar verwachting minimaal met 12,5% tot 2040. Daarnaast wordt het aantal huishoudens steeds kleiner. De verwachting van deze huishoudensdaling is 5%.

Daarnaast zijn er gebieden waar de bevolking minder snel daalt. Het is belangrijk dat deze regio’s rekening houden met een daling in de toekomst. Dit zijn de anticipeergebieden. De verwachting is dat hier het aantal inwoners of het aantal huishoudens daalt met ten minste 2,5% tot 2040.

Bron: CBS

bekijk hier de bevolkingsontwikkeling in 2019

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *