Ingezonden – Waddonia vliegveld

HOLLUM – Cor de Jong, oud-Amelander uit Veghel, is bang dat de kanoet het wint van de verplaatsing van Schiphol naar de Waddenzee. Hij vindt dat een gemiste kans. Een ingezonden mededeling, PA plaatst ze van harte om discussie op gang te brengen, verschillende visies op een zaak te laten zien en om zaken helder te krijgen. De verantwoordelijkheid voor de inhoud van de ingezonden brief ligt bij de afzender.

Waddonia vliegveld

Mijn idee om in de Waddenzee een eiland aan te leggen ten behoeve van een vliegveld (Schiphol moet worden verplaatst), een windmolen en zonnepaneelpark en daarbij nog bossen voor CO2 bestrijding heeft uitsluitend negatieve reacties opgeleverd.

Ook de bereikbaarheid van de Waddeneilanden door middel van korte tunnels sprak kennelijk niemand aan. Een feit is wel dat men in Den Haag al meer dan 30 jaar zoekt naar een geschikte locatie om Schiphol naartoe te verplaatsen en op de in de schets plaats is, ruimte in overvloed en geen last met omwonenden.

De weled heer Bas Eenhoorn, voormalig burgemeester van Amstelveen, hield 8 december in het programma WNL van Rick Nieman een warm pleidooi voor het behoud van het waddengebied en ik kan er een heel eind in meegaan, want ik ben er geboren en getogen.

Ik vind echter wel dat het landsbelang vooropgesteld moet worden; het Schiphol-probleem moet na dertig jaar toch eens worden opgelost.

Ook de werkgelegenheid in het noorden en de klimaatzorgen overstijgen de noden van de zeehond en de kanoet.

Bas Eenhoorn nodigt de minister uit om 'met de ogen van een kanoet naar het waddengebied te kijken', maar ik betwijfel het of we dat van de minister mogen verwachten. In het verleden werden we al geconfronteerd met de problemen van de zandhagedis, bultrugpad, korenwolf, kuifeend en nu weer de kanoet. Een kanoet is een forse, vrij gedrongen vogel die jojoot tussen Centraal Siberiï, Banc d’Arguin en Mauritanië met als tussenstop ons waddengebied.

Het lijkt er op dat de Kanoet aan de winnende hand is.

Cor de Jong

Oud-Amelander uit Veghel

⇒ lees hier Oud-Amelander komt met tunnelvisie

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *