Oud-Amelander komt met tunnelvisie

HOLLUM – Oud-Amelander Cor de Jong uit Veghel koppelt de bereikbaarheid van het eiland aan het stikstofprobleem en legt bestuurders en politici een plan voor dat verdergaat dan menigeen hardop durft uit te spreken. 

De Jong heeft een eigenzinnige visie op de tunnel van het vasteland naar het eiland, een van de opties die de bereikbaarheid van het eiland betrouwbaarder zou kunnen maken. Hij heeft een voorstel uitgewerkt met tekening en tekst en dat naar een grote groep hotemetoten gestuurd. 

Zijn tunnelvisie behelst niet één tunnel naar Ameland, maar tien tunnels naar vijf Waddeneilanden. De tunnels zijn kort en lopen niet rechtstreeks van het vasteland naar de eilanden, maar komen uit op een nieuw aan te leggen lang eiland in de Waddenzee, tussen het vasteland van Noord-Holland en Friesland en de Waddeneilanden in. Op dat kunstmatige eiland is een vliegveld geprojecteerd, een windmolenpark en bos. 

Het eiland in de Waddenzee kreeg van de bedenker de naam Waddonia en is tussen de 600 en 700 km² groot. Het is niet bedoeld voor bewoning. Zelfs als er een vliegveld op wordt aangelegd blijft er nog veel ruimte over voor flora, fauna, zonnepanelen en windmolenparken, schrijft De Jong.

Aan de politici en bestuurders gaf hij het volgende mee: “Als u dit plan durft uit te voeren, lost u veel problemen tegelijk op. Er is zoveel compensatie, dat de bouwers en de boeren weer aan de slag kunnen.”

Het plan ging naar de burgemeesters van de Waddeneilanden, naar minister Cora van Nieuwenhuizen en naar verschillende Kamerleden, waaronder Henk Krol. Zelfs historicus Maarten van Rossem kreeg het toegestuurd.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *