Centrum Hollum in de race voor de titel ‘Schoonste Winkelgebied van Nederland’ 2019

HOLLUM – De tien finalisten van de verkiezing van het ‘Schoonste Winkelgebied van Nederland’ 2019 zijn bekend en centrum Hollum staat daar bij. Ook Midsland op Terschelling en Schiermonnikoog dingen mee naar de titel Schoonste van het land.

De top 10 overtreft de gemiddelde schoonscore sinds de start van de verkiezing met een overtuigende 8,24. Eind oktober wordt de winnaar bekend gemaakt door NederlandSchoon. Naast de winnaar van deze verkiezing wordt ook nog de ‘Gemeente (groot, middelgroot en klein) met de Schoonste Winkelgebieden 2019’ en ‘Grootste Stijger 2019’ bekendgemaakt.

Zeer tevreden over veiligheidsgevoel 

De bezoekers van centrum Hollum zijn zeer tevreden over het veiligheidsgevoel in het winkelcentrum. Met name tijdens de avonduren. Het onderzoek toont aan dat er geen sporen van vandalisme aanwezig zijn en dat er zeer weinig graffiti zichtbaar is. 

Schoonste Winkelgebied Verkiezing 2019

Voor de zevende keer op rij organiseert Stichting Nederland Schoon de verkiezing van het ‘Schoonste Winkelgebied van Nederland’. NederlandSchoon wenst met de verkiezing de samenwerking tussen gemeenten, ondernemers en beheerders te stimuleren. Een schoon winkelgebied straalt meer gastvrijheid uit. Het winkelend publiek voelt zich hierdoor meer welkom, en daar heeft de ondernemer baat bij. 

Helene van Zutphen, directeur Stichting Nederland Schoon voegt toe: “We complimenteren deze winkelgebieden met het behalen van deze nominatie. Ook dit jaar hebben ondernemers, vastgoedpartijen, winkeliers, bezoekers en bewoners laten zien dat een gezamenlijke inzet voor het schoonhouden van winkelgebieden positief uitpakt. Het resultaat is een sterke top 10 met genomineerden. Opvallend dit jaar is de notering van de Friese eilanden in de ranglijst. Een prachtige opsteker voor de aanpak ’100% zwerfafvalvrij Friesland’, die alle Friese gemeenten recent gezamenlijk hebben ingezet.”

 Daarnaast heeft de top tien dit jaar een aantal noemenswaardige bijzonderheden; 

 • De top 10 heeft gemiddeld een 8,24 gehaald. Dat is de hoogste top 10 sinds de start van de verkiezing. 
 • Alle deelnemende winkelgebieden hebben een hogere gemiddelde score ten opzichte van vorig jaar; van een 7,03 naar een 7,12. De gemiddelde score van alle winkelgebieden boven de 7 heeft dus stand gehouden.
 • De twintig hoogst scorende winkelgebieden scoren een 8 of hoger. 
 • Nieuwkomers doen het goed: 6 van de 10 winkelgebieden in de top 10 doen voor het eerst mee.

Tien finalisten 

 • Voor de Schoonste Winkelgebied Verkiezing 2019 zijn de afgelopen maanden honderden winkelgebieden onderzocht waarbij observatieteams zijn ingezet en bezoekers zijn geënquêteerd. Uit alle deelnemers hebben de onderstaande finalisten het beste gescoord en zijn in de running voor de titel ‘Schoonste Winkelgebied van Nederland 2019’.
 • Centrum Brandevoort (Helmond)
 • Centrum Delden (Hof van Twente)
 • Centrum Domburg (Veere)
 • Centrum De Drossaard (Uden)
 • Centrum Hollum (Ameland)
 • Centrum Midsland (Terschelling) 
 • Centrum Schiermonnikoog (Schiermonnikoog)
 • Centrum Veere (Veere)
 • Centrum Vlieland (Vlieland)
 • Centrum De Wijk (De Wolden)

Online Scorebord Schone Winkelgebieden

Om het belang van schoon zichtbaar te maken geeft NederlandSchoon elk jaar handvatten aan de deelnemers. Daarbij helpt het interactieve Scorebord Schone Winkelgebieden nederlandschoon.databank.nl/dashboard/ waar de resultaten worden gedeeld van het afgelopen jaar. De resultaten van 2019 zijn vanaf 31 oktober te bekijken. Je kan dan in één oogopslag zien hoe een winkelgebied scoort ten opzichte van andere winkelgebieden en gemeenten, welke thema’s het goed doen en welke thema’s extra aandacht verdienen.

Over NederlandSchoon

Een Nederland vrij van zwerfafval is belangrijk voor mens, dier en milieu. NederlandSchoon werkt daarom al 25 jaar intensief samen met bedrijven, burgers, maatschappelijke instanties en overheid om zwerfafval aan te pakken en ervoor te zorgen dat een schone omgeving de norm wordt en blijft. Door middel van onderzoeken, samenwerkingen, het delen van kennis en het geven van advies, wordt niet alleen meer bewustwording, maar ook gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel gecreëerd. 

Een voorbeeld van deze aanpak is Supporter van Schoon, een landelijk initiatief dat mensen verenigt en activeert om zo een grotere vuist tegen zwerfafval te maken. Ga voor meer informatie naar www.nederlandschoon.nl of www.supportervanschoon.nl.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *