Waddeneilanden ontsnapt aan olieramp

HOLLUM – De Waddeneilanden, en meer kusten rondom de Noordzee, zijn ontsnapt aan een olieramp.

Vandaag is de olietanker Mikhail Ulyanov vanuit het Noordpoolgebied, langs Noorwegen, door de Noordzee naar Rotterdam gevaren zonder zijn Automatic Identification System, het AIS volgsysteem. Dat betekent dat het schip niet te zien was voor de kustwacht en ook niet voor andere schepen in de buurt. Het AIS toont de positie en de snelheid waarmee een schip vaart. De tanker, met een lading Noordpoololie aan boord, zette zijn AIS uit om actievoerende milieubewegingen op het verkeerde been te zetten. Ondermeer Greenpeace voert actie tegen de Noordpoololieproductie en de Rainbow Warrior III had een actie voorbereid om de Mikhail Ulyanov te dwarsbomen bij het binnenvaren van de Rotterdamse haven.

Het een maritieme doodzonde om in een van de drukst bevaren wateren van de wereld de AIS uit te schakelen. De tanker heeft er een groot risico mee genomen.

Een aanvaring was een ramp geworden voor de Noordzee en Noordzeekusten.

>>> lees hier meer over de Mikhail Ulyanov en de Noordpoololie

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *