Wadden, gastvrij voor iederéén

LEEUWARDEN – Provincie Fryslân stimuleert toerisme met zorg. Fryslân wil mensen met een beperking gastvrij ontvangen. Hiervoor is betrouwbare en vindbare informatie nodig over de mate van toegankelijkheid van vermaak- en verblijfaccommodaties. In opdracht van de provincie organiseert Stichting Partoer een inventarisatie naar alle relevante informatie over accommodaties en routes in het Waddengebied, onder de titel: “Fryslân, gastvrij voor iederéén. Toerisme met zorg, is toerisme met economisch perspectief”. Het onderzoek start op de Waddeneilanden.

Het grootste obstakel voor de toerist met een beperking bij het kiezen van een vakantie, is het ontbreken van betrouwbare informatie over de mate van toegankelijkheid van verblijf- en vermaakaccommodaties.

Inventarisatie
Studenten van de Stenden hogeschool Leeuwarden beginnen in de week van zeven september met de inventarisering van een aantal routes op mate van toegankelijkheid. Begin oktober wordt gestart met vermaak- en verblijfaccommodaties. Het project loopt van september 2009 tot en met januari 2010. Het uitgangspunt van de inventarisatie is dat alle accommodaties toegankelijk zijn, alleen de mate waarin zal zeer divers zijn. De toerist met een beperking bepaalt bij voorkeur zelf of een accommodatie geschikt is. Door alle relevante informatie over de accommodaties beschikbaar te stellen op een toeristisch aantrekkelijke wijze, wordt het voor de toerist met een beperking eenvoudiger én bovendien leuker om een geschikte vakantie uit te zoeken.

Na afronding van de inventarisatie wordt een ‘praktische’ helpdesk voor ondernemers ingericht, waar zij terecht kunnen met vragen over toegankelijkheid en wat hiermee gepaard gaat.

Bestaande initiatieven
Stichting Partoer heeft bestaande initiatieven op het gebied van zorgtoerisme en toegankelijkheid geïnventariseerd. Deze initiatieven worden daar waar mogelijk en wenselijk gekoppeld. Bestaande initiatieven spelen onder andere op Ameland, waar al een paar accommodaties op toegankelijkheid zijn geïnventariseerd. Ook in en rondom Kollumerland zijn er plannen met gemeenten om aan de slag te gaan met zorgtoerisme en toegankelijkheid. Stichting Partoer stemt de inventarisatie ook af op de aanpak zoals die is gevolgd in Zuidwest Fryslân, waar verleden jaar een soortgelijk project liep dat ook nog een vervolg krijgt.

Toerisme met zorg
De inzet van het project is het bieden van een handreiking aan de lokale bestuurders om verder te gaan met deze vorm van toerisme als een vanzelfsprekend onderdeel van het toeristische aanbod op zowel de Waddeneilanden als aan de kust op het vaste land.
Bron: Provincie Fryslân

© Persbureau Ameland 2009, op dit artikel rust copyright.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *