Wad Weetjes via Wagenborg

HOLWERD – De Waddenvereniging en Wagenborg lanceerden donderdag de Wad Weetjes in de vertrekhal op de pier van Holwerd. Passagiers kunnen aan boord van de veerboten van Wagenborg en in de vertrekhallen van de veerdienst naar Schiermonnikoog en Ameland de Waddenzee op een verrassende manier beleven. Aan boord naar de twee eilanden, ook op de Esonborg, zijn plaatjes met QR-codes te vinden. Elke smartphone met een QR-lezer kan deze codes lezen. In het schermpje van de telefoon verschijnt informatie over het waddengebeid: de Wad Weetjes.

Wat is er zo bijzonder aan Werelderfgoed Waddenzee? Hoe werkt het getij en kun je aan de golven zien hoe hard het waait? Welke meeuwen zwermen er allemaal om de boot heen en hoe kan ik ze herkennen? Waarom zijn sommige boeien rood en anderen groen? Via de QR-codes kom je het allemaal te weten.

Wagenborg Passagiersdiensten wil hiermee de overtocht voor bezoekers verrijken en vond een partner in de Waddenvereniging. “Voor  bezoekers begint de vakantie naar Ameland al bij Holwerd, en wij willen hen graag van dienst zijn dat het goed en leuk begint”, zegt directeur Ger van Langen van Wagenborg. In Holwerd vind je de QR-codeplaatjes in de vertrekhal, in de uitkijk- en expositieruimte.

Sinds juni 2009 is de Waddenzee UNESCO werelderfgoed. Daarmee is de Waddenzee op een lijn gekomen met bijvoorbeeld Kilimanjaro in Tanzania. Deze hele zomer vraagt de Waddenvereniging tijdens de Werelderfgoedweken extra aandacht voor de bijzondere status die het waddengebied heeft.

Wie naar Ameland of Schiermonnikoog vaart, ziet misschien niet meteen wat de Waddenzee anders maakt dan andere zeeën. Met de Wad Weetjes kunnen passagiers anders of gerichter kijken naar het gebied. Arjan Berkhuysen, directeur Waddenvereniging: “Johan Cruijff zei al eens: ‘je ziet het pas als je het door hebt’, en dat geldt hier ook. Je kan er overheen varen en een grote plas water zien, maar als je net iets meer weet zie je veel meer dan dat. Dan zie je een gebied dat altijd in beweging is, dat via vissen en vogels in contact staat met de hele wereld en waar zo veel meer leeft dan je denkt. Dat maakt een bezoek nog mooier volgens mij.”

Berkhuysen hoopt het project door te kunnen trekken naar de veerdiensten op de andere Waddeneilanden.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *