Wad houdt adem in voor Skiemer Wad

BALLUMERBOCHT – Alsof de Waddenzee zijn adem inhield. Zo stil was het in de Ballumerbocht bij de première van Skiemer Wad. Een betoverende zonsondergang met weerschijn in geulen en af en toe een vogelgeluidje waren het ultieme decor van de voorstelling waarmee de oplevering van de Waddendijk en mienskip van het culturele hoofdstadjaar werden gevierd.

Stichting De Hort Op bood zaterdag 1 september overdag een divers programma onder de naam De Hort Op. Apotheose vormde Skiemer Wad, een muzikaal spektakel tijdens de schemering. Wetterskip Fryslân en De Hort Op sloegen de handen ineen en zo werd met Skiemer Wad de afronding van drie jaar werken aan een verstevigde Waddenzeedijk gevierd. Die samenwerking en het samenspel van zowat alle solisten en groepen die op Ameland aan muziek doen, zo’n tweehonderd muzikanten jong en oud, maakte het tot een bijzonder evenement. “Het is het ultieme verhaal van mienskip”, zegt Gunda Brunotte, voorzitter van De Hort Op.

“Goed! Perfect! Kon niet beter!” Brunotte is enthousiast. “Het mooie weer was een heel bijzonder cadeau.” Natuurlijk ging niet alles perfect maar wat de sfeer betreft slaat ze de spijker op zijn kop. Het 850-koppige publiek was zo onder de indruk van de zangers en muzikanten, dat ze hun handen op elkaar sloegen. Voor dat applaus was eigenlijk geen ruimte, maar het gebeurde. Het moest eruit. Toen het stuk was afgelopen werd er niet direct geapplaudisseerd. Het publiek bleef stil zitten wachten, alsof het meer wilde. Meer Skiemer Wad, meer ‘Nieuwe Maan’ uit de keel van Bente van Houten, meer ‘Vrij Me’ en ‘Als de liefde niet bestond’ door Françoise Baudoin, meer ‘Zonder Jou’ met Marijke Metz achter de microfoon.

Er werd gezongen over liefde, zee, reizen, heimwee en nieuwsgierigheid naar vreemdelingen, ondersteund door projecties op het achterdoek. Daar was oma Maria met dochter en kleinkind te zien, voor een waslijn met wapperende lakens. Daar doemde oma Greetje op, die op de dijk dolde met haar kleindochter en daar deed opa Leo een high five met zijn zoon. Niet geregisseerd was de laatste boot die over het wad richting overkant schoof, de groene en rode lampen langs de vaargeul en de lichtjes op de veerdam bij Holwerd. Het hele wad, de dijk, de zon en de sterren waren Skiemer Wad goed gezind.

Skiemere is een Amelands begrip voor ’s avonds op visite gaan. De voorstelling Skiemer Wad is een van de evenementen van Eiland van Hidde Dirks Kat en van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018. Skiemer Wad werd op 1 en 2 september gespeeld en begon, als verwijzing naar LF2018, precies om 20.18 uur.

Of De Hort Op en Skiemer Wad een vervolg krijgen? Brunotte: “Sommige dingen zijn geweldig omdat ze uniek zijn.”

het filmpje geeft een impressie van de première

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *