Waar blijft het vervuilde zand

BALLUM – Het vervuilde zand van de oude NAM-locatie in de Hollumer duinen wordt naar de Smitteweg gebracht. Niet naar het terrein van Nagtegaal, zoals gisteren abusievelijk in een filmpje werd gemeld, maar het wordt op de betonnen bodemplaat van de oude NAM-locatie in de Ballumerbocht gestort.

Daar wordt het voorlopig ingepakt in plastic. Later wordt het verscheept naar een gespecialiseerd bedrijf op het vaste land die het zand gaat reinigen. Als het schoon genoeg is kan het opnieuw gebruikt worden. Het zand is vervuild met oliecomponenten van diesel en boorspoeling dat bij de boring eind jaren zestig is gebruikt. In die tijd was de locatie nog niet met een asfalt- en betonvloer verhard, zodat morsverliezen direct in de bodem verdwenen. Het zit enkele meters diep in de grond. In totaal wordt 20.000 kuub afgegraven en afgevoerd.

Dossier Aardgaswinning Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *