Vuurbakens van de wadden

DEN HAAG – Vijf eilanden, zes vuurtorens, vijf postzegels, één eerstedagenvelop. Het zesde vel postzegels met vuurtorens van de Waddeneilanden is klaar en is 20 mei te koop.

Langs de Nederlandse kust staan elf grote vuurtorens en vier kleinere. Aan de oevers van het IJsselmeer bevinden zich nog eens vijf vuurtorens. Op de vijf Nederlandse Waddeneilanden staan zes vuurtorens. Al deze eilanden hebben een vuurtoren, Schiermonnikoog heeft er twee. In de serie Mooi Nederland Waddeneiland heeft PostNL eerder dit jaar vijf verschillende postzegels uitgebracht. Op 20 mei verschijnt de eerstedagenvelop met alle vijf de postzegels. Deze envelop is ontworpen door de Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren ter ere van de eilanden en hun vuurtorens. Zowel de postzegels als de eerstedagenvelop zijn vanaf 20 mei 2019 verkrijgbaar. 

Ontwerper Carla Birza van Birza Design: “De postzegels op de eerstedagenvelop worden gesierd door drie iconen van de Waddeneilanden. Het rood van de vuurtoren van Schiermonnikoog komt terug in de rode cranberries van Terschelling. De zeehond hebben we gekozen als symbool van alle Waddeneilanden, maar ook om een horizontale vorm te kunnen gebruiken onderin. Het stempel bestaat uit de contouren van de vijf eilanden in een cirkelvorm. Omdat er veel detail in deze vormen zit, hebben we de stempels iets groter gemaakt dan gebruikelijk bij de eerstedagenveloppen. Het lettertype van zowel de envelop als het stempel is de Baro-Three, hetzelfde lettertype als wordt gebruikt op het door ons ontworpen postzegelvel.”

De langste 

Voor zover bekend was de Pharos van Alexandrië de eerste vuurtoren die ooit gebouwd is. De uit 285 voor Christus daterende vuurtoren bestond uit drie lagen en was naar schatting 120-140 meter hoog. Na een aardbeving in 1375 is een groot deel van de toren ingestort. De Lange Jaap bij Kijkduin, is met ruim 63 meter de langste vuurtoren van Nederland. De kleinste vuurtoren (18 meter) van de wadden is de Kleine Rode Kabouter op Vlieland.

Functioneel

De Brandaris op Terschelling is de oudste en enige vierkante vuurtoren van Nederland. De toren werd in 1323 gebouwd om de nauwe opening tussen Vlieland en Terschelling te markeren. Samen met de Noordertoren op Schiermonnikoog zijn deze twee vuurtorens nog vol in bedrijf en niet toegankelijk voor bezoekers. De overige vier vuurtorens op Texel, Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog zijn toegankelijk voor bezoekers.

Over NVPH 

De NVPH is de vakorganisatie voor de beroepspostzegelhandel in Nederland. De Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren is in 1928 opgericht. Jaarlijks geeft de NVPH de postzegelcatalogus uit en ontwerpt ze, in samenwerking met PostNL, zo’n twintig verschillende eerstedagenveloppen. De NVPH heeft 117 leden.

tik Postzegel in bij ZOEKEN om meer postzegels van Ameland en de Waddeneilanden te zien

lees hier over de vuurtoren van Ameland

bekijk hier de Vuurtoren Startpagina

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *