Vroege winterinval Alpen

WAGENINGEN – In Nederland veroorzaakte de eerste herfststorm lokaal veel overlast. Naast blikseminslag en enkele omgewaaide bomen zorgde het hoge water langs de kust lokaal voor overstromingen. In de Alpen is het volgens MeteoGroup op dit moment al volop winter met vorst op geringe hoogte en aan de noordkant van het Alpenmassief veel sneeuw. 

Restanten van tropische cycloon Gonzalo veroorzaakten gisteren en afgelopen nacht in Engeland en de Benelux onstuimig herfstweer. Koude lucht stroomde met de stormachtige noordwestenwinden door tot in de Alpen met vooral aan de noordkant sneeuwval. De sneeuwvalgrens daalde zelfs tot onder de 1000 meter. Diverse passen zijn inmiddels afgesloten en sommige wegen zijn niet meer toegankelijk door sneeuw en omgewaaide bomen.

Vandaag en morgen verwacht MeteoGroup, met een straffe noordwestelijke tot noordelijke stroming, nog veel meer sneeuw en overlast. Vooral aan de noordzijde van de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen kan lokaal meer dan een meter verse sneeuw vallen. Aan de zuidkant van het Alpen massief zorgen zogenaamde föhnwinden juist voor zonnig en droog weer.

Bron: MeteoGroup

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *