Vrijdenkers in Hollum op Ameland

HOLLUM – Cees den Heyer komt naar Ameland om een lezing te geven over ‘vrijdenkers.’

De namen van Erasmus en Hugo de Groot zijn over de gehele wereld bekend. Veel minder bekend is dat zij zich ook op theologisch terrein hebben gewaagd en dat hun inzichten niet door iedereen met instemming werden begroet. Zij waren overigens niet de enigen die hun tijd vooruit waren. De Nederlandse geschiedenis kent verscheidene `vrijdenkers’, die zich in de bijbel verdiepten en zich realiseerden dat kerkelijke dogma’s niet zelden een eenzijdig beeld geven van de veelkleurige inhoud van de Bijbel. Al te gemakkelijk wordt onze cultuur als calvinistisch bestempeld. Ook onafhankelijke denkers als Menno Simons, Coornhert en Spinoza hebben navolging gevonden. Kennis van het verleden kan ons helpen onze eigen tijd te begrijpen.

Ameland AgendaOver deze materie met als titel “Verlichte voorgangers: tussen bijbel en dogma” zal op maandag 26 maart om 19.30 uur dr. Cees den Heyer in de Westerlaankerk in Hollum een lezing houden. Den Heyer was verbonden als hoogleraar Nieuwe Testament en Bijbelse Theologie aan de Theologische Universiteit van Kampen en later verbonden als docent Bijbelse Theologie aan het Doopsgezind Seminarium in Amsterdam. Gereformeerd ontmoet Doopsgezind. “Als dat niet mooi past bij Ameland!” roept de Federatie Doopsgezind-Gereformeerd Ameland enthousiast.

“De toegang is gratis. Iedereen is van harte welkom,” laat de Amelander federatie weten.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *