Voorlopige uitslag verkiezingen Wetterskip Fryslân 

Geplaatst op: 21 maart 2019 - Categorie: Alles & Algemeen

Bij de definitieve uitslag verloor CU haar tweede zetel als restzetel aan 50PLUSAmeland voorlopige uitslag, 10.45 uur 21 maart

LEEUWARDEN - Dijkgraaf Paul van Erkelens maakte donderdagmorgen 21 maart tijdens een openbare bijeenkomst de voorlopige uitslag bekend van de verkiezingen voor een nieuw algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân. In totaal brachten 295.207 inwoners uit Fryslân en een deel van het Groninger Westerkwartier hun stem uit. Dat is een opkomstpercentage van 56,2 procent. Bij de laatste verkiezingen in 2015 bedroeg dit 50,1 procent. 

Nieuw algemeen bestuur 
Via de verkiezingen op 20 maart 2019 wordt het nieuwe algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân gekozen. Het algemeen bestuur bestaat uit 25 leden. 18 leden (ingezetenen) worden gekozen tijdens de verkiezingen. De andere 7 leden worden benoemd door belangenorganisaties, zoals LTO Noord (3), het Bosschap (2) en de Kamer van Koophandel (2).

Ameland
Water Natuurlijk, met Tieneke Clevering op nummer 1, is de partij van lijstduwer Tonnie Overdiep uit Nes. Het rode schaduwfractieraadslid voor de PvdA stond voor de Wetterskip verkiezingen niet op de PvdA-lijst maar op nummer 25 van Water Natuurlijk. Albert Huizeling uit Nes stond op nummer 4 van de lijst 50PLUS. Zijn partij staat dik in de plus bij de Wetterskipverkiezingen, waar wint niet zoveel dat Huizeling in de Provinciale Staten belandt.

Dossier Provinciale Staten- en Wetterskipverkiezingen 2019

 

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?