Voorlopig geen nieuwbouw voor De Stelp

DOKKUM – De nieuwbouwplannen van zorgcentrum De Stelp in Hollum staan voorlopig in de ijskast. Dat zegt interim bestuurder van Zorggroep Pasana Einte Elsinga. Pasana verkeert financieel in zwaar weer. Na het verlies van 2007 stevent de zorggroep dit jaar opnieuw af op een verlies. Om weer financieel gezond te worden moet er structureel 6 miljoen euro worden bespaard. Daarvoor is een herstelplan ontwikkeld. Zo wordt er kritisch gekeken naar de personele bezetting. Er zal efficiënter gewerkt moeten worden, zowel in de zorg als in de bedrijfsvoering. Daarnaast zal er gekeken worden naar nieuwe manieren om de inkomsten te verhogen door de productie uit te breiden als daar ook vraag naar is en tenslotte zullen de exploitatiekosten verlaagd worden. Concreet kan dit leiden tot het concentreren van bedden waardoor een verpleegafdeling in het ziekenhuis kan worden gesloten. Verder zal worden gekeken naar het samenvoegen van keukens.

De Stelp, onderdeel van Pasana, heeft last van meerjarige verliezen en staat dit jaar 350.000 in de min. De kleine instelling op Ameland brengt hoge kosten met zich mee. Elsinga sluit niet uit dat er gesnoeid wordt in de werkgelegenheid. “Sluiten van de Stelp is op dit moment nog niet aan de orde, maar we kunnen niet jarenlang doorgaan met een tekort,” meldt hij. Pasana kijkt of de patiënten van de zorgafdeling de juiste indicatie hebben gekregen en de organisatie wordt doorgelicht. Vervangend management in de persoon van Henk Hijlkema is daar druk mee. Hijlkema vervangt directeur Wout de Jong die vanwege ziekte enige tijd uit de running is. Het personeel van De Stelp is inmiddels geïnformeerd. Pasana kijkt nu welke partijen een rol kunnen spelen in het behoud van het zorgcentrum op Ameland. De Zorggroep praat daarover ondermeer met De Friesland Zorgverzekeraar en gemeente Ameland.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *