De Anekdotejager 15

Henk Ruijgh (68) kwam in 1945 voor het eerst op Ameland. Zijn vader is Amelander van geboorte en opgegroeid bij de vuurtoren waar grootvader Ruijgh vuurtorenwachter was. Henk Ruijgh woont in Bergum en heeft vanwege zijn werk twee jaar op het eiland gewoond. Hij komt er nog regelmatig en wil er wel weer gaan wonen als hij een betaalbaar huis kan vinden. Ruijgh is de anekdotejager van De digitale Krant van Ameland. Lees hier de vorige Anekdotejager.

WONEN OP AMELAND (15)
door Henk Ruijgh

Het wonen op Ameland was die zomer van 1973 één groot feest. Natuurlijk waren er wel eens voorvallen die minder leuk waren, maar de aangename dingen hadden de overhand.
Een minder leuk voorval was als we s’ avonds tv kijken zaten te kijken en er een hele horde Duitse kinderen in de tuin door het raam zat mee te genieten van wat de tv bracht. En daar bleef het helaas niet bij. Er zaten belhamels bij die op de ramen begonnen te bonken en te schreeuwen. Toen dat wat te erg was ging ik vergezeld van onze hond achterom om de betreffende jeugd te betrappen.
Ze wisten niet hoe hard ze weg moesten komen. De volgende dag echter moesten wij het bekopen. Toen mijn vrouw bij een groentewagen stond en onze voordeur open had laten staan presteerde deze zelfde groep het om tomaten tegen de witte muur in de gang te gooien. Om te voorkomen dat dit zich zou herhalen bond ik onze hond aan een stuk touw vast in de tuin. Onze hond deed geen vlieg kwaad maar dat wisten zij niet. We hebben geen overlast meer gehad.
Een ander voorval deed zich voor bij de centrale. De motoren werden gekoeld met water uit de Kattenplas. Daarvoor waren er twee buizen onder water geplaatst waardoor een pomp het water in de koelers van de motoren pompte.
We gebruikten altijd de bovenste buis. Alleen als het water in de Kattenplas te ver gezakt was werd buis twee gebruikt. Deze zat dieper. Regelmatig vertoefden er groepen met Duitse kinderen bij de Kattenplas, waar natuurlijk niets op tegen was totdat ik zag dat de jeugd takken gooide voor de koelwaterbuis. Dat kon verstopping veroorzaken met alle gevolgen van dien. Toen ik dat zag heb ik de leider hierop gewezen. Hij geloofde me niet en nam het voor zijn kinderen op. Gelukkig is Ameland toen voor een algehele stroomstoring behoed.

>>>lees hier De Anekdotejager 14

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *