Voorlopig geen btw-verhoging veerbootkaartje

DEN HAAG – Het komende jaar is er nog geen verhoging met btw van het veerbootkaartje voor de Waddeneilanden. De Tweede Kamer vindt dat het kabinet die verplichte btw met een jaar moet uitstellen. Dat bleek gistermiddag tijdens de behandeling van de belastingplannen van het kabinet.

Tot nu toe waren de veerbootkaartjes over de Waddenzee vrijgesteld van btw, maar de Europese Commissie wil dat veranderd zien. Die btw-vrijstelling geldt alleen voor schepen die op open zee varen en de Waddenzee wordt beschouwd als een binnenwater. Per 2018 wilde het kabinet de vrijstelling voor de Waddenveren in opdracht van de Europese Commissie laten vervallen.

Dat zou een verhoging van 6 procent betekenen, die in 2019 zelfs naar 9 procent opgetrokken zou worden. De overtocht wordt dan in een klap een stuk duurder. Kamerleden staken daar een stokje voor. D66-Kamerlid Steven van Weyenberg kwam met het plan voor uitstel. Hij kreeg de meerderheid van de Kamer achter zich.

In het komende jaar moet het kabinet overleggen met de reders en gemeenten om tot een redelijke oplossing te komen, vindt de Tweede Kamer.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *