Voorlopig geen asielzoekersopvang op Ameland

BALLUM – Er komt voorlopig geen opvang voor asielzoekers op Ameland. Gemeente Ameland informeerde bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) naar de mogelijkheden.

Door de grote toestroom van vluchtelingen naar Europa en Nederland roept het COA gemeenten op om zich te melden om vluchtelingen, al dan niet tijdelijk, op te vangen. Het college van burgemeester en wethouders van Ameland voelt zich geroepen positief mee te denken over opvang van vluchtelingen op het eiland.

De Waddeneilanden passen voorlopig niet in het opvangcircuit van de opvangorganisatie. Voor de opvang van de vluchtelingen hanteert COA een beleid waarbij opvanglocaties in de eilandsetting voor nu praktisch gezien niet haalbaar zijn. De nadruk bij de opvang ligt op centrale opvang waar diensten zoals COA, IND, Vluchtelingenwerk Nederland, medische zorg beschikbaar zijn, er openbaar vervoer, winkels, kernen en onderwijsmogelijkheden in de nabijheid is en waar ruimte is voor minimaal 300 mensen. Het COA kijkt op dit moment niet naar kleinere opvang. De huidige kleinschalige opvanglocaties van 100 tot 250 vluchtelingen, zijn satellietlocaties van grotere opvanglocaties. Dit is op Ameland praktisch gezien op dit moment niet te realiseren.

De gemeente Ameland houdt contact met COA en zal na verloop van tijd bezien waar de vraag naar opvangmogelijkheden komt te liggen (voor nu is dat met name noodopvang) en of er opvang op het eiland gerealiseerd kan worden.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *