Starthandeling bouw Zonnepark

BALLUM – Vanmiddag was de starthandeling van de bouw van het zonnepark.

"Na een intensieve periode van voorbereiding en nauwe samenwerking tussen gemeente Ameland, de AEC en Eneco, start morgenmiddag officieel de bouw van Zonnepark Ameland. Het grootste zonnepark van Nederland." Dat schreef de gemeente gisteren. De direct betrokkenen waren uitgenodigd voor de starthandeling, die werd verricht door ambtenaar duurzaamheid Jacob Dijkstra en de groenste groene Amelander Ab Kiewied, die zijn boerderijcamping energieneutraal heeft gemaakt.

Grote afwezige op het feest was burgemeester Albert de Hoop. De voortrekker van het zonneparkproject – hij bracht het balletje in 2010 aan het rollen door op te werpen dat het mooi zou zijn om op Ameland een zonnepark te realiseren, die toen overal in Europa verschenen, maar nog niet in Nederland – is nog op vakantie en liet verstek gaan.

De bijeenkomst waarbij de eerste paal in de grond werd geslagen als starthandeling van de bouw, was een 'entre nous' bijeenkomst. Betrokkenen en pers waren uitgenodigd om na de klap het glas te heffen.

De bouwer Solar Century heeft ongeveer drie maanden nodig om de 23.000 panelen te plaatsen en de dijk eromheen te leggen. Voor belangstellenden komen er nog twee open dagen waar iedereen kan komen kijken en vragen kan stellen aan de bouwers.

Adverteer duurzaamJacob Dijkstra vertelt over het idee dat in 2010 werd geboren en allengs vorm kreeg. Het was de wijziging in het subsidiebeleid van het Waddenfonds die de Amelander ambtenaren 

een gooi naar de subsidiepot deed wagen en die gooi raakte doel. Tot hun verrassing. Vol verbazing werden de woorden "Het dreigt te gaan lukken!" aan de burelen van het gemeentehuis geuit.

Het zonnepark past in de duurzame ambitie van de Waddeneilanden om in 2020 zelfvoorziend te zijn op het gebied van energie en water, legt wethouder Nico Oud uit. Dit grote project moet dat samen met veel kleine projecten waarmaken en er zit nog meer in het vat.

Het project is een samenwerkingsverband tussen gemeente Ameland, Eneco en AEC. Johan Kiewiet van de AEC rekent voor dat de Amelanders kunnen profiteren van het park. Ze kunnen obligaties kopen voor 250 euro per stuk, ongeveer de prijs van één zonnepaneel, die dan 4% rente opleveren. In januari start de uitgifte.

Met de bouw van het park is 7,4 miljoen euro gemoeid. Realisatie van het park is mede mogelijk door subsidies van het Waddenfonds, de Provincie Friesland en de landelijke regeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+).

⇒ lees hier over Duurzaam Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *