Vocaal Ensemble Vocalis 25 jaar

HOLLUM – Vocalis bestaat dit jaar 25 jaar. Op dinsdag 29 december 2015 wordt dit gevierd met een gecombineerd jubileum- en eindejaarsconcert in de hervormde kerk in Hollum. Dirigent is Gijsbert de Jong.

Vocalis is ontstaan uit een ad hoc ensemble van vier zangers, ter gelegenheid van een huwelijk. In de loop van 1990 en 1991 werd Vocalis uitgebreid met nog vier stemmen. De repetities werden gehouden bij de leden thuis. Al spoedig werden er succesvolle concerten door dit achtkoppig ensemble gegeven. Met de uitbreiding naar 16 leden ontstond de mogelijkheid tot het uitvoeren van dubbelkorige werken.

Het repertoire omvat nu geestelijke en wereldlijke liederen uit alle stijlperioden. Vocalis heeft veel affiniteit met muziek uit middeleeuwen en renaissance. Componisten als da Palestrina, di Lasso, Sweelinck,  Monteverdi en Willaert staan regelmatig op het programma evenals Purcell, Buxtehude en Bach. Ook werk van latere componisten als Brahms, Saint-Saëns, Rachmaninoff en Duruflé worden vaak uitgevoerd.

Vocalis treedt regelmatig op. Naast het traditionele eindejaarsconcert geeft het koor het gehele jaar door concerten. In de passietijd wordt The Crucifixion van J. Stainer uitgevoerd:  in 2016 in Hollum en in Berlikum (Frl.). Ook treedt Vocalis buiten Ameland op: in Drachten, Burgum, Leeuwarden, Beek en Frankfurt werden succesvolle concerten gegeven.

Aan het jubileumconcert wordt medewerking verleend door enkele leden van het studentenorkest ‘Bragi’ uit Groningen. Naast een aantal a capella stukken rond de  thema’s Aankondiging en geboorte, Religieus erfgoed  en Liefde en gevoel wordt Vocalis speciaal voor deze gelegenheid door het orkest begeleid bij werken van Heinrich Schütz en Dietrich Buxtehude.

Het jubileumconcert vindt plaats op dinsdag 29 december 2015 en begint om 20.00 uur.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *